Sâmbătă, de Ian McEwan (comentariu literar, rezumat literar)

Ian McEwan (21 iunie 1948, Aldershot, Marea Britanie) - scriitor.

  • Titlul original: Saturday
  • Prima ediţie: 2005
  • Primul editor: Jonathan Cape (Londra)

Sâmbătă, 15 februarie 2003. Henry Perowne, faimosul chirurg neurolog (apropiat al primului ministru Tony Blair) şi familist mulţumit, se trezeşte brusc, în primele ore ale dimineţii, şi se îndreaptă spre fereastra dormitorului splendidei sale case din Londra.

Printr-o acumulare de imagini meticulos realizate (curgerea lină a „apei reci şi proaspete prin conducte” şi „ceea ce s-a dus la canal într-un moment de uitare”), experimentăm starea lui de euforie cu ochii deschişi şi suntem introduşi într-o zi din viaţa şi mintea unui bărbat de vârstă mijlocie, plin de succes.

Totuşi, sentimentele de nelinişte ale lui Perowne dintr-o zi liberă, binemeritată, sunt confirmate când el observă un obiect rău prevestitor, asemănător unei comete - de fapt, un avion în flăcări care îi traversează câmpul vizual, reamintindu-i de atacurile aeriene teroriste din 11 septembrie.

În romanele anterioare, McEwan a tratat probleme politice şi sociale extrem de importante, cum ar fi Holocaustul, Războiul Rece şi thatcherismul, iar în Sâmbătă apar terorismul global şi perspectiva unui carnagiu în Irak, care aruncă umbra întunecată a „vieţii reale” asupra peisajului său ficţional.

Avionul de transport în flăcări aterizează cu bine, dar ziua lui Perowne este, în curând, dominată de o teroare de tip mai personal, o confruntare cu un derbedeu de pe stradă înarmat cu un cuţit, pe nume Baxter. În drum spre terenul de squash şi magazinul de unde urma să cumpere cele necesare unei cine în familie, automobilul său agaţă oglinda laterală a unui BMW şi viaţa îi intră astfel în coliziune cu cea a respectivului conducător auto - un tâlhar afectat de o boală a creierului, pe care numai un chirurg specializat ar fi putut să o recunoască.

Baxter şi noul şi sinistrul său amic revin, numai pentru a răspândi teroare în rândul familiei Perowne. Anticipata concordanţă dintre întâmplările din cadrul familiei şi situaţia politică nu se materializează până la capăt, dar, poate, acesta este un lucru bun. Sâmbătă este opera unui romancier care a atins culmile talentului.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …