Salish

Salish este un grup de triburi amerindiene din Statele Unite (Montana, statul Washington) şi Canada (Columbia Britanică) (circa 11.000 de persoane).

Numiţi şi salish din interior sau continentali, pentru a-i deosebi de grupurile de pe litoral („Coast Salish”) includ, în Statele Unite, pe indienii coeurs d’alene, columbia, cowlit, flathead, kalispel, lake, nespelim, sanpoil, sinkaietk, spokan, wenatchee, iar în Canada pe lillooet, okanagon, shuswap şi thompson. În mod tradiţional se ocupă de pescuit, vânătoare şi cules.

Organizarea lor socială se bazează pe cete autonome de familii aliate, având fiecare câte o căpetenie şi un teritoriu. Unitatea de bază era satul, alcătuit din locuinţe pe jumătate îngropate în pământ, unde îşi petreceau iarna, pe când vara mergeau din loc în loc, construindu-şi colibe. Era acceptată poligamia iar filiaţia avea caracter bilinear.

Deşi creştinaţi, au reluat legăturile cu şamanismul tradiţional. Un aspect interesant este faptul că fiecare om posedă un spirit protector, pe care îl întâlneşte cu prilejul unui ritual de iniţiere. Vorbesc limbi aparţinând grupului continental al familiei salish.

Istoric

Teritoriile lor, din ţinutul numit Plateau, au fost ocupate de colonişti în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, impunându-li-se să semneze tratate, acţiuni care acum stau la baza unor insistente revendicări teritoriale.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …