Săgeata lui Dumnezeu, de Chinua Achebe (comentariu literar, rezumat literar)

Chinua Achebe (numele complet: Albert Chinualumogu Achebe) (16 noiembrie 1930, Ogidi, Anambra, Nigeria - 21 martie 2013, Boston, Massachusetts, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Arrow of God
  • Prima ediţie: 1964
  • Premiul Păcii al Târgului German de Carte: 2002

Localizat în Nigeria anului 1921, acest roman ne povesteşte strădaniile bătrânului Ezeulu, un înalt preot poligam din comunitatea Ibo, să se acomodeze cu oficialii puterii coloniale albe (pe care mesagerul de culoare îi numeşte „Doctor-vrăjitori”).

Într-o amară comedie a erorilor, o încercare a bine intenţionatului ofiţer districtual englez de a-l declara şef acreditat are ca rezultat umilirea lui de către un adjunct alb şi de către emisarul său de culoare. După aceasta, Ezeulu caută să umilească comunitatea prin amânarea apropiatei zile a recoltei; apoi, oamenii se îndepărtează de el şi se îndreaptă spre misiunea creştină care încurajează recoltarea la timp. Ezeulu se refugiază în „trufaşa splendoare a unui înalt preot dement”.

Interesul pentru Săgeata lui Dumnezeu rezidă, în parte, din intriga subtilă a romanului şi, în principal, din redarea vie a complexităţii procesului de dezvoltare a societăţii indigene. Vedem cât de variat răspund oamenii la provocările colonialismului.

Comunitatea lui Ezeulu respectă sărbătorile tradiţionale şi ritualurile intime. Dar, totodată, sancţionează omniprezenta exploatare a femeilor de către bărbaţi; leproşii sunt dispreţuiţi. Religia sa oscilează între o intuiţie profundă şi superstiţii stupide. Inteligenţa obiectivă a lui Achebe se extinde şi la comunitatea engleză.

Dacă un oficial este naiv arogant, altul încearcă să fie deschis la minte. Dacă colonialiştii englezi provoacă subminare culturală, în acelaşi timp pun capăt luptelor tribale, construiesc şcoli, drumuri şi spitale.

Achebe ne reaminteşte că imperialismul englez, oricât de vinovat, a fost de departe mai constructiv decât imperialismul african al dinastiei din Benin, în secolul XIX. Achebe scrie cu inteligenţă, umor, realism tăios şi simpatie imaginativă. Proza sa este proaspătă şi originală, presărată cu idiomuri traduse („Cu siguranţă penisul va mânca carne cu barbă, cu condiţia să nu moară tânăr”) şi deosebit de ironică.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …