Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee (comentariu literar, rezumat literar)

Nelle Harper Lee (28 aprilie 1926, Monroeville, Alabama, Statele Unite - 19 februarie 2016, Monroeville, Alabama, Statele Unite) - scriitoare.

  • Titlul original: To Kill a Mockingbird
  • Prima ediţie: 1960
  • Premiul Pulitzer: 1961

Localizat în Alabama, în perioada Marii Crize, romanul lui Harper Lee, laureat al Premiului Pulitzer, întreţese povestea unei tinere care se maturizează cu o dramă mai profundă a rădăcinilor şi consecinţelor rasismului, relevând modul în care binele şi răul pot coexista în interiorul individului sau al unei singure comunităţi. Scout, eroina romanului, este crescută împreună cu fratele ei, Jem, de tatăl lor, Atticus Finch, rămas văduv. Tatăl este un avocat cunoscut care le vorbeşte copiilor ca şi cum aceştia ar fi nişte interlocutori competenţi şi îi încurajează să fie plini de compasiune şi înţelepţi, să nu se lase dominaţi de superstiţii născute din ignoranţă.

Viaţa lui Atticus se desfăşoară conform acestor convingeri, până când o falsă acuzaţie de viol este formulată împotriva lui Tom Robinson, unul dintre locuitorii de culoare ai oraşului. Atticus acceptă să-l apere, formulează o pledoarie care permite o interpretare mai plauzibilă a dovezilor, apoi se pregăteşte să ţină piept mulţimii agitate din oraş, care vrea să-l forţeze să-şi abandoneze clientul pentru a-l putea linşa. Pe măsură ce furia creşte, Tom este condamnat şi Bob Ewell, reclamantul lui Robinson, încearcă să-l pedepsească pe Atticus printr-un act de o brutalitate inimaginabilă.

Între timp, copiii au parte de propria dramă miniaturizată, de prejudecăţi şi superstiţii, concentrându-se pe Boo Radley, o legendă locală, care rămâne închis în casa fratelui său. Au propriile idei despre acesta şi nu pot rezista tentaţiei de a pătrunde ilegal pe proprietatea lui Radley. Speculaţiile lor sunt alimentate de procesul de dezumanizare a adulţilor; Atticus îi dojeneşte şi încearcă să-i încurajeze să adopte o atitudine mai de bun-simţ.

Apoi Boo îşi face simţită prezenţa, în mod indirect, printr-o serie de acte mărinimoase, în final intervenind într-o situaţie periculoasă pentru a-i proteja pe Jem şi pe Scout. Educaţia morală continuă a lui Scout se dezvoltă în două direcţii: abţinerea de la a comite abuzuri asupra celorlalţi, ca urmare a unui negativism nefondat, dar şi nevoia dea persevera, când aceste valori sunt inevitabil şi uneori violent subminate.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …