Ruşinea, de Salman Rushdie (comentariu literar, rezumat literar)

Salman Rushdie (19 iunie 1947, Mumbai, India) - scriitor.

  • Titlul original: Shame
  • Prima ediţie: 1983
  • Numele întreg: Ahmed Salman Rushdie

Pornind de la împărţirea Indiei, care a dus la crearea Pakistanului, Ruşinea este un roman al frontierelor. El are un erou „periferic”, care observă din culise, Omar Shakil, un om cu reputaţie proastă. Este copilul a trei surori care trăiesc izolate, toate considerându-se mama acestuia.

Acţiunea romanului este plasată în îndepărtatul oraş de frontieră Q, într-o ţară care nu e tocmai Pakistanul, ci un loc „puţin schimbat faţă de realitate”. Naraţiunea este frecvent întreruptă de digresiuni şi reportaje jurnalistice, încălcând hotarul dintre ficţiune şi istorie, creând astfel o satiră la adresa Pakistanului lui Zulfikar Ali Bhutto şi Zia al Haq, prin intermediul omologilor lor fictivi Iskander Harappa şi Raza Hyder.

Naraţiunea urmăreşte duşmănia dintre Iskander Harappa, prim-ministrul, afemeiat şi jucător de cărţi înveterat, şi Raza Hyder, care îl înlătură de la putere printr-o lovitură de stat. De-a lungul acestei lupte politice, familiile Hyder şi Harappa sunt implicate inextricabil într-o serie de intrigi sexuale şi maritale, centrate, în mare parte, pe personajele feminine, în special Sufiya Zinobia, fata lui Harappa, care ulterior se căsătoreşte cu Omar Shakil.

Zinobia este întruchiparea greu de tradusului substantiv „sharam”din limba urdu, care în engleză înseamnă „ruşine”. Fiind o fiică alienată mintal, în locul unui mult aşteptat băiat, ea simbolizează Pakistanul, miracolul ce a dat greş. Fiara ruşinii, adânc ascunsă în mintea Zinobiei, este cea care îşi va face, în final, apariţia, pentru a se răzbuna pe toate personajele din roman.

Combinaţie îndrăzneaţă de comentariu istoric, alegorie politică şi stil de ficţiune fantastică, demn de cel al lui Gabriel Garcia Marquez, Ruşinea se ridică la înălţimea precedentului său roman, de mare succes, Copiii din miez de noapte, dovedind aceeaşi capacitate de excese comice, o naraţiune complexă şi o critică politică muşcătoare.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …