Rugul vanităţilor, de Tom Wolfe (comentariu literar, rezumat literar)

Tom Wolfe (2 martie 1931, Richmond, Virginia, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: The Bonfire of the Vanities
  • Prima ediţie: 1987
  • Primul editor: Farrar, Straus & Giroux (New York)

O ambiţioasă şi voluminoasă carte, prima incursiune a lui Tom Wolfe în afara lumii jurnalistice şi în lumea romanelor, este o condamnare violentă a excrescenţelor capitalismului anilor 1980, de pe Wall Street.

Sherman McCoy, un bogat broker în ascensiune la o prestigioasă firmă din oraş, este implicat într-un accident de automobil în partea de sud a cartierului Bronx, în care amanta sa, Maria Ruskin, îl loveşte şi îl răneşte mortal pe un tânăr de culoare, Henry Lamb. Romanul descrie căderea cândva puternicului Sherman şi şirul de interese financiare, persoane şi organizaţii care contribuie la dizgraţia publică, punerea sub acuzare şi judecarea acestuia.

În timp ce unii ies triumfători din evenimentele pe care le descrie romanul, din punct de vedere moral nu există nici un învingător. Wolfe sugerează cinic - şi aici iese în evidenţă opinia sa de dreapta - că sistemul politic şi juridic al oraşului, ca şi mass-media, sunt în complicitate în privinţa complicatelor structuri ale claselor sociale şi războiului rasial pe care îl descriu.

Transformarea postumă a lui Lamb într-un idealizat „student emerit”, de exemplu, are loc ca rezultat al carierismului jurnalistului de moralitate îndoielnică, Peter Fallow, care dobândeşte faimă, bogăţie şi un Premiu Pulitzer pentru reportajele referitoare la accident.

Oricare ar fi opinia despre orientările politice ale lui Wolfe, este greu să nu îi admiri proza. Descrierile minuţioase şi exacte ale apartamentelor din Park Avenue, ale păienjenişului de străzi din Bronx, în care se rătăceşte un Sherman panicat, Maria vorbind tărăgănat, cu accent sudic şi discursurile pasionate ale activistului de culoare din Harlem, pastorul Bacon, redau cu mult talent uimitoarea varietate a New Yorkului.

Acesta este un oraş clocotind de ostilităţi etnice şi de invidie de clasă, mânat de dorinţa îmbogăţirii rapide; aici sexul, banii şi puterea îi domină pe aproape toţi. Wolfe îşi onorează pretenţia de a oferi o contrapondere în secolul XX pentru strălucitele opere victoriene ale lui Dickens şi Thackeray.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …