Rifain

Rifain este un grup aparţinând vastului ansamblu disjunct al berberilor, instalat în extremitatea nord-estică a Marocului (aproximativ 1,7 milioane de persoane).

Teritoriul rifainilor se întinde între coasta mediteraneană şi o linie aproximativ paralelă cu aceasta, situată la o distanţă medie de 60 km, respectiv de la frontiera cu Algeria în est până la şoseaua care leagă localitatea Fes de Al Hoceima în vest.

Această fâşie se situează la poalele punctului culminant Jbel Tidiquin (2.500 m altitudine), cumpănă de ape între Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană, care este sediul unei populaţii, sanhadja din Srair, ce utilizează un dialect berber înrudit cu cel vorbit de chleuhi, deci diferit de dialectul zenet al rifainilor aşezaţi mai la răsărit.

Sanhadja din Srair (circa 450.000) îşi obţin aproape toate veniturile din cultura de cânepă (Canabis sativa L.) pentru kif (amestec de cânepă indiană cu tutun).

Cei în jur de 10.000 de locuitori ai enclavei berberofone din aria litorală Rhomara, situată cu circa 60 km mai la vest, în inima ţinutului Jbala, ţin din punct de vedere lingvistic tot de acest grup. În cazul altor rifaini, habitatul este mai dispersat, însă densitatea populaţiei creşte pe măsură ce altitudinile şirului de munţi scad spre est.

Cultura cerealelor, în mare parte bazată pe irigaţii, nu poate asigura locuri de muncă pentru toţi localnicii. Mulţi dintre ei pleacă să se angajeze ca muncitori agricoli, în trecut în Orania, acum în câmpia marocană; migraţiile pentru muncă în Europa, mai ales în Belgia, Olanda şi Germania, au o amploare şi mai mare.

Istoric

Au fost luptători de temut, care în secolul al XIX-lea au participat la acţiunile mai multor pretendenţi la conducerea sultanatelor, apoi, în timpul protectoratului, s-au integrat în mişcarea de rezistenţă împotriva spaniolilor şi francezilor condusă de Abd-el-Krim (1921-1926).

Imediat după ce Marocul şi-a câştigat independenţa, în 1958-1959, o parte dintre ei, în frunte cu tribul Ayt Wariarhar, s-au revoltat împotriva noii guvernări, acaparate de partidul istiqlal; a urmat o represiune dură, care a provocat resentimente persistente. În prezent au început să se afirme, în special la Nador, asociaţiile pentru apărarea limbii şi culturii rifaine.

Denumire: (berberă) irifiyin, (arabă marocană) rwafa.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …