Răspunsul meu advocatului d-lui T. Maiorescu, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Răspunsul meu advocatului d-lui T. Maiorescu, de B.P. Hasdeu, este un studiu lingvistic a cărui primă ediţie a fost publicată în „Columna lui Traian” nr. 3 din 1875, reprodus din ziarul „Românul”, nr. din 15 aprilie al aceluiaşi an, aşa cum se precizează şi în Apendice la „Răspunsul meu advocatului domnului T. Maiorescu” din „Columna lui Traian” nr. 3 din 1875.

„Advocatul d-lui Maiorescu” este Vasile Burlă, autor al articolului Un exemplu de cunoştinţa filologiei comparative a d-lui B.P. Hasdeu, „Convorbiri literare”, nr. 1 din 1 aprilie 1875, o întâmpinare la paginile lui Hasdeu intitulate Câteva întrebări d-lui T. Maiorescu. Hasdeu e ofensat, chiar insultat de filologul convorbirist V. Burlă, din lucrările căruia ştiinţa noastră nu a reţinut absolut nimic.

B.P. Hasdeu

Reproducem un singur citat din articolul lui Burlă: „De aici radicala primitivă a, considerând-o din punct de vedere fiziologic, este sonul articulat care produce omul la suflare sau aspirare, însoţindu-l de mai multă sau mai puţină aspiraţiune. Dacă d-l Maiorescu în critica principiului etimologic a susţinut că lat. «anima era în legătură cu fio» = a sufla, a respira, şi însemna mai întâi principiul respiraţiunii materiale, şi deveni apoi principiul vieţii intelectuale, suflet, curaj etc.», a exprimat prin aceasta un adevăr filologic pe care numai ignoranţa filologică a d-lui Hasdeu este în stare a-l numi «curiozitate linguistică» şi celelalte”.

Titu Maiorescu

Burlă răspunde şi la articolul Răspunsul meu... cu Replica la răspunsul d-lui B.P. Hasdeu, în „Convorbiri literare”, nr. 2 din 1 mai, şi nr. 3 din 1 iunie 1875. E vorba de articolele lui Giorge Panu privitoare la Istoria critică a românilor. Lui Giorge Panu i-a răspuns Grigore Tocilescu. La Replica... lui V. Burlă, Hasdeu nu a considerat util să mai răspundă.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …