Rai

Raii sunt un grup extrem de fragmentat ele populaţii, trăind in estul Nepalului, în principal în districtele Khotang, Bhojpur şi Ham (525.551 de persoane).

Alcătuiesc împreună cu populaţiile limbu (297.186) şi sunuwar (40.943) ansamblul kirant, termen care în vechea Indie desemna popoarele tribale din păduri.

Toate grupurile vorbesc limbi tibeto-birmane aparţinând secţiunii himalayene orientale din diviziunea bodică. Raii întrebuinţează 20 de dialecte care nu sunt reciproc inteligibile, fără îndoială o urmare a subîmpărţirii tribului în protoclanuri stabilite pe teritorii distincte.

Practicând la origine agricultura pe terenuri defrişate prin incendiere, au adoptat în cursul secolului al XIX-lea tehnicile agricole de cultură în terase, de la vecinii lor indo-nepalezi. Alcătuiesc o societate cu tendinţă egalitară şi acefală.

Influenţată mai mult de hinduism decât de budism, religia rai are trăsături şamanice şi dispune de o importantă culegere de texte rituale numită Maddhum. Cultul strămoşilor ocupă un loc de frunte.

Istoric

Asociate regatelor Sen încă din secolul al XVI-lea, şeferiile rai au păstrat o mare autonomie până la sfârşitul secolului al XVIII-lea, şi s-au bucurat până în 1946 de kipat, relaţie care le asigura drepturi inalienabile asupra pământurilor în schimbul recunoaşterii puterii centrale şi plătirii unui impozit.

Integraţi în mod nesatisfăcător în statul-naţiune nepalez, au fost printre primii care au organizat mişcări identitare şi şi-au reconstituit în scris istoria şi religia.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …