Rabbit Redux, de John Updike (comentariu literar, rezumat literar)

John Hoyer Updike (18 martie 1932, Reading, Pennsylvania, Statele Unite - 27 ianuarie 2009, Danvers, Massachusetts, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Rabbit Redux
  • Prima ediţie: 1971
  • Premiul Pulitzer: 1982 şi 1991

Acţiunea din Rabbit Redux, al doilea roman al lui Updike din seria de patru volume Rabbit, are loc în 1969, la 10 ani după sfârşitul lui Rabbit, fugi. Acţiunea se desfăşoară în micul oraş Brewer, din statul Pennsylvania, cărţile Iepurelui urmărind povestea lui Harry Angstrom, poreclit Rabbit, din momentul trecerii de la statutul de vedetă a echipei de baschet a liceului, la cel de tânăr căsătorit şi tată şi, în final, prin viaţa matură, până iese la pensie.

Omul obişnuit al lui Updike, acum în vârstă de circa 30 de ani, este supărător de conştient că se află în pragul vârstei mijlocii. Plasat pe fundalul suprarealist al aterizării lui Apollo 11 pe Lună, Rabbit Redux cartografiază, prin intermediul vieţii personale haotice a Iepurelui, schimbările bune şi rele petrecute în micile oraşe americane, rezultat al coliziunii dintre valorile şi ierarhiile tradiţionale şi irezistibilul val anticultural din anii 1960.

Când căsătoria sa, aparent conformistă, începe să se destrame, Rabbit este forţat să constate evenimentele de mai mare amploare din viaţa celor din jurul său, ceea ce îl face să se revolte împotriva clasei muncitoare din Midwest din care provine. Certitudinile lui Rabbit cu privire la viaţă încep să se spulbere, punând în pericol relaţiile lui cu familia şi colegii. Totuşi, Rabbit beneficiază de un progres neaşteptat pe plan spiritual, care îi schimbă viaţa.

Rabbit Redux nu numai că descrie, dar şi captează atmosfera anilor 1960, aruncându-l pe cititor într-o lume marcată de o senzualitate confuză şi de haos politic, dar care transmite şi un mesaj de speranţă în viitor.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …