Rabbit, fugi, de John Updike (comentariu literar, rezumat literar)

John Hoyer Updike (18 martie 1932, Reading, Pennsylvania, Statele Unite - 27 ianuarie 2009, Danvers, Massachusetts, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Rabbit, Run
  • Prima ediţie: 1960
  • National Medal for Humanities: 2003

În Rabbit, fugi, cel de al doilea său roman, John Updike a creat unul dintre cele mai proeminente personaje din literatura americană postbelică, Harry „Rabbit” (Iepurele) Angstrom, mare jucător de baschet în timpul şcolii, faimos în întreg orăşelul său natal, Brewer, din Pennsylvania. Acum, îndreptându-se spre 30 de ani, el trăieşte într-un mic apartament, în una din cele mai sărace părţi ale oraşului împreună cu soţia sa însărcinată, Janice, şi cu micul său fiu, Nelson.

Harry are o slujbă fără nici un viitor, vânzând legume din casă în casă. Alienat şi înstrăinat, disperat să iasă din această situaţie, fuge cu maşina într-o seară fără să spună nimănui. Dar, foarte curând, curajul îl părăseşte şi revine în Brewer. Fostul său antrenor de baschet, unul dintre puţinii care nu au dat uitării epoca sa de glorie, îi face cunoştinţă cu o fată, Ruth, de care se îndrăgosteşte.

Updike ne spune povestea la timpul prezent: deşi de atunci a devenit larg folosită, această tehnică reprezenta o mare inovaţie în acea perioadă şi măiestria lui Updike aproape că nu a fost egalată. Autorul foloseşte şi persoana a treia: deşi majoritatea naraţiunii se petrece în capul lui Harry, nu este vocea lui Harry cea pe care o auzim sau, mai bine zis, nu exact pe aceea. Într-o proză sinuoasă, elegantă, extrem de bine articulată, Updike ne prezintă experienţele lui Harry într-un limbaj pe care acesta l-ar fi folosit numai dacă mintea i-ar fi luat-o pe urmele trupului care se mişca atât de agil pe stadion.

Harry nu este atât de mult un oarecare cât, mai curând, jn nimeni şi este departe de a fi un personaj admirabil: comportamentul său impulsiv şi egoist are consecinţe groaznice. Totuşi, simpatia noastră pentru el este asigurată datorită calităţii descrierii sinuosului său caracter de către Updike. Alături de romanele care au urmat - Rabbit, redux 1971), Rabbit este bogat (1981) şi Rabbit se odihneşte (1990) - Rabbit, fugi realizează un portret detaliat şi extraordinar al unui american obişnuit în a doua jumătate a secolului XX.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …