Rabbit este bogat, de John Updike (comentariu literar, rezumat literar)

John Hoyer Updike (18 martie 1932, Reading, Pennsylvania, Statele Unite - 27 ianuarie 2009, Danvers, Massachusetts, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Rabbit is Rich
  • Prima ediţie: 1981
  • Primul editor: Knopf (New York)

Rabbit este bogat, cel de-al treilea roman al lui John Updike, din aclamata serie Rabbit, de patru părţi, face un salt de încă zece ani, ajungând în 1979. Romanul, a cărei acţiune este situată în orăşelul imaginar Brewer din Pennsylvania, reia povestea lui Harry Angstrom, poreclit Rabbit care, acum ajuns la vârsta de 40 de ani, se bucură de o viaţă prosperă, după ce a făcut carieră ca negustor de maşini la mâna a doua.

Aşezat şi fericit la casa lui, alături de soţie şi re-negociind nişte relaţii mai dificile, pe măsură ce fiul său se maturizează şi se însoară, Iepure pare să fi intrat în pielea unui „cetăţean solid”, ironizat de „Babbitt”-ul lui Sinclair Lewis, care îi serveşte drept motto cărţii.

Desfăşurată pe fundalul crizei petrolului, de la sfârşitul anilor 1970, acţiunea romanului conţine tot felul de ironii cauzate de schimbarea iepurelui dintr-un linotipist, membru al clasei muncitoare, într-un dealer de maşini, în ascensiune pe scara socială. V

ânzarea de Toyote noilor membri ai clasei de mijloc, dornici să facă economie de benzină, a devenit propriul bilet de intrare a Iepurelui în această lume a cluburilor şi cocteilurilor. Plăcerea pe care i-o produce acumularea de bogăţie, implicată de titlu, este contrabalansată de modul sensibil în care cartea tratează problema lipsei de locuri de muncă pentru clasa muncitoare.

Rabbit este bogat ne prezintă dificilele schimbări din viaţa personală a Iepurelui, pe fundalul unei Americi aflate chiar în pragul a ceea ce va deveni teribilul val de anxietate al anilor 1980. Proza lirică a lui Updike şi crearea de personaje cu măiestrie sunt la fel de puternice. În timp de Iepure îmbătrâneşte, creionarea plină de sensibilitate a legăturilor emoţionale din viaţa cotidiană atinge un nou nivel al percepţiei.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …