Profesorul Unrat, de Heinrich Mann (comentariu literar, rezumat literar)

Ludwig Heinrich Mann (27 martie 1871, Lubeck, Germania - 11 martie 1950, Santa Monica, California, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Professor Unrat, oder das Ende eines Tyrannen
  • Prima ediţie: 1905, de A. Langen (Munchen)

Frate mai mare al marelui scriitor german Thomas Mann, scriitor şi eseist la fel de prolific, Heinrich a fost, spre deosebire de fratele său, mai interesat de problemele politice, decât de cele estetice. Exilat de nazişti pentru atacurile contra ideologiei militarist-naţionaliste, el a fost şi un critic acerb al capitalismului burghez, şi un susţinător ferm al democraţiei şi al unor diverse forme de socialism.

Profesorul Unrat este romanul său cel mai cunoscut, fiind ecranizat de mai multe ori, cu cel mai mare succes de către Josef von Sternberg, care a făcut-o pe Marlene Dietrich celebră în lumea întreagă.

Romanul este povestea unui profesor de şcoală sever, reţinut şi inadaptat social, care se îndrăgosteşte de o tânără dansatoare pe nume Rosa. După o întâlnire întâmplătoare, profesorul Unrat este vrăjit de Rosa şi hotărât să o păstreze doar pentru sine. Relaţia sa intimă cu un astfel de personaj scandalizează comunitatea şi el îşi pierde slujba. Neperturbat, el devine, cu ajutorul Rosei, un membru al înaltei societăţi.

Ce doi deschid un salon, iar profesorul se delectează privindu-şi foştii elevi şi duşmani pierzându-şi averile la masa de joc şi reputaţia prin relaţii nepotrivite. Cea mai mare decădere este însă chiar a profesorului, care ajunge să înţeleagă pe deplin purtarea suspectă a Rosei şi, înnebunit de furie, îşi pierde controlul.

Romanul este un studiu fascinant al Germaniei imperiale şi al puterii de a transforma şi de a controla chiar şi oamenii cu voinţă de fier. Prăbuşirea treptată a lui Unrat în mâinile uneia din marile femmes fatales din literatură este o captivantă poveste avertisment.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …