Prima dragoste, ultima dragoste, de Romain Gary (comentariu literar, rezumat literar)

Romain Gary sau Emile Ajar (8 mai 1914, Vilnius, Lituania - 2 decembrie 1980, Paris, Franţa) - scriitor.

  • Titlul original: La Promesse de l’aube
  • Prima ediţie: 1960
  • Primul editor: Gallimard (Paris)

Un tribut adus femeii care, singură şi cu o voinţă de fier, l-a crescut şi educat pentru a deveni un mare artist - ceea ce şi-ar fi dorit să fie ea însăşi - Prima dragoste, ultima dragoste este o scriere cu caracter memorialistic a lui Romain Gary, despre tinereţea petrecută la Vilna şi Nisa. Poate fi interpretată ca un dublu autoportret, ce reflectă un amestec între culturi - est-europeană şi franceză - care l-au modelat.

Scris într-un stil umoristic contagios şi cu o afecţiune profundă, el relatează anii de formare în preajma unei mame care, dacă nu ar fi existat, ar fi trebuit neapărat inventată şi, probabil, în mare parte, autorul chiar a şi făcut acest lucru. Dar este foarte corect din partea lui, având în vedere că ea a depus atâtea eforturi pentru a croi soarta unicului ei fiu, ani de zbucium şi de muncă grea fiind istorisiţi cu un extraordinar, uneori comic, realism. Dorinţa de nezdruncinat de a face din fiul ei un francez adevărat, care să dea uitării originea sa rusă, este unul dintre obiectivele urmărite - şi atinse - de ea.

Toată viaţa mamei lui Gary, toate eforturile sale sunt dedicate copilului pe care îl adoră şi triumfurilor sale viitoare. Aceasta este promisiunea făcută la naşterea sa. Viziunea este a ei şi tot ea îl direcţionează spre împlinire ca autor, ofiţer şi diplomat, iar el face tot ce poate pentru a transpune credinţa ei în realitate.

Devotamentul ei de neclintit îi oferă sprijin în timp ce studiază dreptul, îşi face stagiul militar şi în perioada cât este înrolat, în timpul războiului, la fel şi în primele sale încercări de a-şi publica lucrările. Iubirea ei îl lasă pentru totdeauna dornic să găsească din nou o astfel de perfecţiune, dar îi serveşte şi ca sursă de inspiraţie pentru curajul şi crezul său în justiţie.

Povestea se încheie la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când mama lui Gary, formidabilă, neobosită, deşi uneori stânjenitoare şi care, datorită sufletului său romantic şi nobil, dezvăluie încă o faţetă surprinzătoare a geniului artistic pe care îl posedă.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …