Post-scriptum, de Mircea Sântimbreanu (comentariu literar, rezumat literar)

Post-scriptum, de Mircea Sântimbreanu, este o schiţă care face parte din volumul Recreaţia mare, a cărui primă ediţie a fost publicată în 1965 la Bucureşti.

Recreaţia mare, de Mircea Sântimbreanu (comentariu literar, rezumat literar)

Mircea Sântimbreanu

Fragment

Neluţu stă la măsuţa dinspre geam cu o foaie de hârtie în faţă. Scrie bunicului. Deodată, îşi mişcă tălpile goale pe duşumeaua răcoroasă şi migăleşte cu peniţa nişte margarete în colţurile foii, vopsind pe loc fiece petală în altă culoare. O viespe lunguiaţă aterizează pe coala de hârtie, îşi plimbă antenele pe corolele multicolore năclăite de cerneală şi, înşelată în aşteptări, îşi ia, bâzâind, zborul.

Băiatul îşi admiră opera, trece de câteva ori peniţa prin păr şi începe să scrie cât mai caligrafic:

Dragă bunicule, am terminat cu bine anul şcolar şi am intrat în vacanţă. Prin prezenta te înştiinţez că m-am hotărât să vin la dumneavoastră. O să stăm la umbra nucului, gustând din dulceaţa de coacăze, o să mergem la pescuit păstrăvi şi raci (şi te asigur că n-o să-mi mai fie frică de ei), o să jucăm ţintar în cerdacul îmbrăcat în viţă (să vezi ce progrese am făcut!), o să ne plimbăm prin pădure şi o să culegem afine. Spune-i bunicii că mi-e tare dor de dânsa şi că cel mai târziu duminică, douăzeci şi şapte iunie, o să fiu la dumneavoastră.

Acum întrerup puţintel scrisoarea, că tocmai a intrat în curte Nicu, prietenul meu care s-a întors de la mare...

POST-SCRIPTUM. Dragă bunicule, iartă-mă că n-o să vin luna asta la dumneavoastră, dar Nicu mi-a povestit ce frumos este la mare, mi-a arătat o grămadă de scoici şi nişte raci (ce se cheamă cai de mare!) şi în plus, să vezi ce bronzat el... O să plec şi eu la mare. Îţi mai scriu eu câteva rânduri, dar acum tocmai mă cheamă mama, că mă cheamă Puica, verişoara mea, la telefon...

POST-POST-SCRIPTUM. Nu mă mai duc la mare, dragă bunicule! Mi-a spus Puica că sunt nişte călduri îngrozitoare. Tot mai bine e la dumneavoastră, la munte. Aşteaptă-mă deci negreşit duminică...

POST-POST-POST-SCRIPTUM. Tocmai a început să picure. Ba chiar să toarne rău de tot. Cam aşa ploua şi la dumneavoastră. Brr!... Mai bine la mare. Nu mă aştepta. Ah, nu mai stă odată ploaia, să duc scrisoarea la poştă! Cu drag, Neluţu.

POST-POST-POST-POST-SCRIPTUM. A stat ploaia. S-a înserat şi a ieşit luna. Cerul e limpede şi aerul proaspăt şi nu ştiu de unde... miros trandafirii. Ca la dumneavoastră, bunicule, când stăteam în cerdac! Aşteaptă-mă! Vin precis. Mi-e dor grozav de dumneavoastră. Uf, a început din nou să plouă! Aşa era şi la dumneavoastră anul trecut. Te aşezai la masă pe furtună, luai ciorba pe soare, la friptură grindină şi la felul trei senin. Nu mai vin, bunicule dragă, nu te supăra. Adică vin! Mi s-a părut că plouă, a fost duşul de la baie. Pe duminică!!

POST-POST-POST-POST-POST-SCRIPTUM: Iarăşi s-au strâns norii, nu se mai vede luna. Precis o să plouă Nu mă aştepta. Adică las’ că-ţi scriu eu mâine sau, mai bine îţi dau o telegramă.

A două zi de dimineaţă Nelu depune prima telegramă la ghişeu: Nu mă aştepta!

După-amiază, o telegramă FULGER Aşteaptă-mă! Şi, în sfârşit, în aceeaşi zi, seara: Nu mă aştepta! Era o telegramă FULGER-EXPRES!!!

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …