Portocala mecanică, de Anthony Burgess (comentariu literar, rezumat literar)

Anthony Burgess (25 februarie 1917, Harpurhey, Manchester, Marea Britanie - 22 noiembrie 1993, St. John’s Wood, Londra, Marea Britanie) - scriitor.

  • Titlul original: A Clockwork Orange
  • Prima ediţie: 1962, W. Heinemann (Londra)
  • Adaptarea cinematografică: 1971

Portocala mecanică, cea mai bună lucrare a lui Burgess, a dobândit faima ca urmare a controversatei adaptări cinematografice, din 1971, a lui Stanley Kubrick. Romanul a fost inspirat de întâlnirea lui Burgess, la St. Petersburg, cu o bandă de tineri huligani ruşi. Tânărul huligan Alex este naratorul acţiunii, care o punctează cu expresii de argou al limbii ruse.

Alex, împreună cu prietenii şi adepţii săi, Dim, Pete şi Georgie, duce o viaţă plină de violenţe - maltratând un bărbat în vârstă şi violându-i soţia, ca parte a unei nopţi normale în care se distrează prin oraş. Când Alex este descoperit, arestat şi trimis la închisoare, este selectat pentru un nou tratament anti-violenţă, în stil pavlovian, denumit „tehnica Ludovico”.

Curând, dacă vreo intenţie de violenţă trece prin mintea lui Alex, acesta se simte rău fizic şi tratamentul său este proclamat ca un mare succes. Când Alex este eliberat din închisoare, inapt să răspundă vreunei agresiuni, este bătut şi, considerat mort, este lăsat pe un maidan, înainte de a fi salvat chiar de bărbatul pe care îl maltratase la începutul romanului.

Ca urmare a unei încercări eşuate de sinucidere, în timp ce Alex este încă inconştient, psihologii guvernului inversează tehnica Ludovico. O vreme, el se reîntoarce la comportamentul violent, dar, spre sfârşitul cărţii, se gândeşte să se potolească. În ediţia americană a Portocalei mecanice, ultimul capitol a fost eliminat - împotriva voinţei lui Burgess - întrucât a fost socotit prea sentimental.

Romanul este un comentariu asupra a ceea ce autorul a văzut ca voinţa societăţii de a înghiţi libertatea individuală şi afirmarea culturii populare, de masă, în anii 1960, care a adus un nou conformism rebel. Burgess se ridică împotriva tehnicilor de condiţionare psihologică ale timpului, pe care le consideră abominabile.

Alegerea liberă a lui Alex, de a renunţa la violenţă, îl ridică în final la un nivel moral infinit mai înalt decât condiţionarea psihologică forţată prin care devenise inofensiv, la o deplină libertate.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …