Platforma, de Michel Houellebecq (comentariu literar, rezumat literar)

Michel Houellebecq (pseudonimul literar al lui Michel Thomas) (26 februarie 1956 sau 1958, Reunion) - scriitor.

  • Titlul original: Plateforme
  • Prima ediţie: 2001
  • Primul editor: Flammarion (Paris)

Această analiză, asemănătoare celor ale lui Swift, privind decadenţa vestică şi impactul său global, îmbină naraţiunea cu idei ale lui Baudrillard, Comte, precum şi cu un stil eseistic caracteristic, prin intermediul vocii protagonistului romanului, Michel.

Houellebecq oferă un argument care justifică prostituţia din Lumea a Treia prin forţele de piaţă. Prefaţată de un citat din Balzac: „Cu cât mai demnă de dispreţ este viaţa sa, cu atât un om se agaţă mai mult de ea”, cartea ne prezintă şi încercarea lui Michel de a se izbăvi prin iubire.

La începutul romanului, un celibatar de vârstă mijlocie, Michel, descoperă că tatăl său a fost ucis, un act care departe de a furniza un pretext psihologic pentru acţiune, îl determină numai să-şi dea demisia din postul neînsemnat ocupat în Ministerul Culturii, pentru a se dedica călătoriilor în ţări străine.

În străinătate, gustul său pentru prostituatele thailandeze, alimentat deja de spectacolele erotice şi prostituatele Parisului, este contrabalansat numai de antipatia faţă de turiştii mai bogaţi, obişnuiţi ai locului. El o întâlneşte pe Valerie şi, întorşi la Paris, devin amanţi.

Valerie, după cum aflăm, este directoarea unei mari agenţii de voiaj şi, împreună cu şeful ei, Jean-Yves, precum şi cu Michel, dezvoltă „platforma” din titlul romanului: o agenţie de turism care se ocupă de turismul sexual.

Teza lui Houellebecq susţine că, nemaifiind constructori de imperii sau „civilizatori”, europenii moderni cu greu merită să supravieţuiască: singura lor raţiune de a fi este de a redistribui bogăţia acumulată de întreprinzătorii lor strămoşi. În absenţa unor principii mai concrete, „schimburile” sexuale trebuie să fie urmate, în mod raţional, de un schimb de bani: „un concept în care nici rasa, fizicul, vârsta, inteligenţa şi nici distincţia nu joacă nici un rol”.

Magistral de ironic, de obscen şi periculos, romanul reprezintă o provocare venită la timp, atât la adresa ortodoxiilor liberale, cât şi a moralităţii islamice, după cum demonstrează concluzia sa devastatoare.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …