Pe aripile vântului, de Margaret Mitchell (comentariu literar, rezumat literar)

Margaret Mitchell (8 noiembrie 1900, Atlanta, Georgia, Statele Unite - 16 august 1949, Grady Memorial Hospital, Atlanta, Georgia, Statele Unite) - scriitoare.

  • Titlul original: Gone With the Wind
  • Primul editor: Macmillan & Co. (Londra)
  • Premiul Pulitzer: 1937

Pe aripile vântului, cu atmosfera romanţioasă a Georgiei în timpul Războiului Civil şi Reconstrucţiei, dar şi cu protagoniştii săi, apriga Scarlett O’Hara şi îndrăzneţul ei soţ, Rhett Butler, a devenit parte a mitologiei americane. Filmul lui David O. Selznick, din 1939, a contribuit la succesul cărţii, care avusese însă vânzări enorme încă de la apariţie, iar după un an, în 1937, câştigase Premiul Pulitzer.

Această cuprinzătoare saga istorică urmăreşte viaţa lui Scarlett, a prietenilor şi a rudelor ei, într-o perioadă de mari transformări sociale şi economice din istoria Americii, evidenţiind tranziţia de la societatea agrară, de la începutul anilor 1860, reprezentată de Tara, plantaţia familiei, la începutul industrializării sudului, în anii 1880.

Celebră mai ales datorită triunghiului amoros format din Scarlett, Rhet şi Ashley, cartea este şi o declaraţie de dragoste faţă de Atlanta, Georgia. Mitchell s-a născut aici şi a crescut ascultând poveşti despre oraşul antebelic şi bătăliile armatei confederate. În pasaje care reflectă o serioasă documentare, ea înfăţişează cu dragoste dezvoltarea şi schimbările din societatea Atlantei.

Totuşi, Pe aripile vântului a iscat şi controverse. Simpatia autoarei faţă de proprietarii sudişti de sclavi şi descrierea lor idilică în societatea plantatorilor de dinainte de război au generat aprinse dezbateri culturale, analize critice, proteste şi chiar parodii, care continuă şi astăzi.

Pe aripile vântului rămâne însă un roman ambiţios şi fascinant şi, mult mai important, un fenomen cultural de necontestat care a dat direcţie prozei americane, contribuind semnificativ şi la viziunea populară americană asupra propriei istorii.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …