Paznicii, de Alan Moore şi Dave Gibbons (comentariu literar, rezumat literar)

Alan Moore (18 noiembrie 1953, Northampton, Marea Britanie) şi Dave Gibbons (14 aprilie 1949, Londra, Marea Britanie) - scriitori.

  • Titlul original: Watchmen
  • Prima ediţie: 1986
  • Premiul Hugo: 1987

O meditaţie asupra supraomului nietzschean. Misterul unei crime. Lumea alternativă a unei epopei ştiinţifico-fantastice. Un studiu psihologic al puterii şi corupţiei. O comedie. Anul 1986 a marcat un punct de cotitură pentru romanul grafic.

Alături de reinventarea, de către Frank Miller, a lui Batman, a apărut saga despre supermeni şi problemele lor, în 12 părţi, a lui Alan Moore. Acţiunea romanului se desfăşoară în America anului 1985, unde Richard Nixon este preşedinte pentru un al treilea mandat, iar aventurierii costumaţi au fost scoşi în afara legii de către Legea Keene din 1977.

Au mai rămas doar doi: Comedianul, un soldat vicios şi dur, cu un trecut întunecat şi Dr. Manhattan, victima unui accident atomic, ale cărui puteri extraordinare au făcut ca America să ocupe o poziţie avantajoasă, decisivă, în perioada Războiului Rece. Ceilalţi supereroi, pensionaţi forţat, sunt oarecum mai fericiţi în această stare.

Cu excepţia lui Rorschach, un socio-pat al cărui răspuns la Legea Keene a fost să expedieze cadavrul unui violator în serie poliţiei din New York, împreună cu o notă în care se menţiona „Niciodată”. Dar, apoi, Comedianul este ucis. Cineva are un plan. Războiul Rece nu s-a sfârşit, ci, din contră, escaladează. Cine se poate ridica împotriva acestuia? Şi cu ce preţ?

Cu o distribuţie largă de personaje, Paznicii păstrează o doză de umanism în faţa Armaghedonului. Moore cunoaşte benzile desenate, atracţiile şi capcanele lor, şi în roman nu este loc pentru o poveste simplă cu eroi şi bandiţi.

Naraţiunilor multiple ale lui Moore li se adaugă lucrările lucide de artă ale lui Dave Gibbons care au capacitatea de a emoţiona, în zilele noastre, termenul de „roman grafic” e în acelaşi timp folosit abuziv şi prost definit. Paznicii rămâne etalonul acestuia şi o provocare.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …