Pascuani

Pascuanii sunt descendenţi metisaţi ai populaţiei autohtone din Insula Pastelul, dependenţă teritorială a statului Chile (circa 3.000 de persoane).

În jurul anului 500, mica insulă aflată la peste 3.000 de kilometri de orice alt uscat a fost populată de polinezieni, care au numit-o Te pito te Henua, „Pântecele lumii”, şi au înălţat pe ea celebrele statui megalitice. Abandonate în secolul al XVI-lea, acestea au fost înlocuite de cultul omului-pasăre, practicat până în secolul al XIX-lea.

Descoperirea insulei, în ziua de Paşte a anului 1722, de către navigatorul olandez J. Roggeven, a marcat începutul unui proces care urma să fie fatal acestei societăţi. În cursul secolului al XIX-lea peste 1.000 de băştinaşi au fost deportaţi de peruani pentru a fi folosiţi la exploatările de guano.

După o vreme li s-a îngăduit să se întoarcă acasă, însă, purtători de malarie, au contaminat insula. Numărul supravieţuitorilor nu a depăşit decât cu puţin o sută de persoane.

Pascuanii de azi, proveniţi din căsătoriile mixte cu emigranţi europeni şi americani, sunt împărţiţi între căutarea zadarnică a unui trecut pierdut pe veci şi prezentul plin de probleme.

Statui

Statuile, având un facies caracteristic (mioaia), sunt aşezate de cele mai multe ori pe câte un soclu de piatră (ahu).

Ridicate în apropierea ţărmului, ele constituiau graniţa dintre pământ şi mare şi reprezentau în acelaşi timp mausolee dinaintea cărora erau depuse cadavrele înainte de a fi introduse în cavoul din interiorul ahu-ului.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …