Papago

Papago este un trib amerindian din Statele Unite ale Americii (sudul Arizonei) şi Mexic (Sonora), instalat în rezervaţii (Papago, San Xavier, Gila Bend) aflate într-o zonă aridă (circa 16.000 de persoane).

Organizaţi în clanuri patrilineare cu rezidenţă patrilocativă, trăiau din vânătoare şi cules. Se ocupau de ţeserea bumbacului şi fabricarea de băuturi fermentate pe bază de extrase din cactuşi, pe care le foloseau în cursul ritualurilor.

Sub influenţa spaniolilor au început să se ocupe cu creşterea bovinelor, în prezent aceasta devenind activitatea lor principală, cu evenimente culturale notabile (rodeo etc.). Sunt buni meşteşugari (olărit, confecţionarea de împletituri). Lucrează şi în minele de aur.

Religia este caracterizată printr-un puternic sincretism, asociind vechilor credinţe cultul Sfântului Francisc Xavier.

Aparţin familiei lingvistice uto-aztece.

Istoric

S-au desprins de multă vreme din grupul care îi includea şi pe pima, „poporul apei”, papago purtând numele de „popor al deşertului”.

Supuşi presiunii apaşilor, au acceptat prezenţa spaniolilor, însă începând din secolul al XVIII-lea au avut de suferit efectele colonizării, în acelaşi timp agricole şi stimulate de descoperirea aurului, care a continuat pe toată durata perioadei mexicane şi s-a prelungit apoi după cumpărarea Arizonei de către Statele Unite.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …