Pacientul englez, de Michael Ondaatje (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Michael Ondaatje (12 septembrie 1943, Colombo, Sri Lanka) - scriitor.

  • Titlul original: The English Patient
  • Prima ediţie: 1992
  • Premiul Booker: 1993 (împărţit cu un alt scriitor)

Michael Ondaatje scrie cea mai remarcabilă proză. Frazele frumos conturate curg fără efort în opera sa, hipnotice în perfecţiunea lor. Pacientul englez este un roman care te vrăjeşte, atât prin limbajul său inepuizabil de bogat, cât şi prin însăşi acţiunea sa, plină de tragism şi tristeţe.

Pe fundalul ultimelor zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial, acţiunea se mişcă între două planuri, cel al unei Italii sfâşiate de război şi cel al amintirilor din deşertul african, anterioare războiului, ale lui Laszlo de Almasy, pacientul englez cu arsuri pe tot corpul, de unde şi titlul cărţii.

Fiind atât de desfigurat, încât nu mai poate fi recunoscut, şi muribund, el este îngrijit de o tânără infirmieră, Hana, într-o vilă parţial ruinată şi părăsită. În viaţa acestui straniu cuplu intervin Kip, un tânăr genist indian din armata britanică, şi Caravaggio, un fermecător hoţ italo-canadian, distrus de experienţele trăite în timpul războiului.

Povestea de dragoste, cu sfârşit tragic, a lui Almasy cu o femeie măritată se ţese în jurul vieţilor lui Hana, Caravaggio şi Kip, istorisită de straniul cadavru în viaţă, care a devenit pacientul englez. Ororile războiului sunt departe, deşi au un rol central, iar între Hana şi Kip începe o timidă poveste de dragoste. Personajele sunt calde, umane, stârnesc simpatia, deşi pe plan moral sunt imperfecte, ambigue şi vătămate.

În una dintre cele mai frumoase scene ale romanului, pacea înşelătoare din vilă este spulberată când Kip aude ştirea bombardării Hiroshimei şi, şocat şi indignat, pleacă. Autorul ne prezintă suferinţele fizice şi teribilul stres suferit de fiecare personaj în parte, într-un mod care reuşeşte să adune fiecare microcosmos în roman, într-un întreg completat de concluzia sa perfectă.

Divizare şi unitate, aliat şi inamic, graniţele devin confuze şi nu mai pot fi trasate, fugind dintr-o parte în alta ca nisipurile mişcătoare din amintirile pacientului englez. Acest roman este o reprezentaţie de virtuozitate din partea lui Ondaatje şi o lectură extrem de plăcută.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …