P.T.T.R., de Mircea Sântimbreanu (comentariu literar, rezumat literar)

P.T.T.R., de Mircea Sântimbreanu, este o schiţă care face parte din volumul Recreaţia mare, a cărui primă ediţie a fost publicată în 1965 la Bucureşti.

Recreaţia mare, de Mircea Sântimbreanu (comentariu literar, rezumat literar)

Mircea Sântimbreanu

Fragment

Cine nu cunoaşte aceste iniţiale? RTT.R... Se pot vedea pe firma oricărui oficiu poştal. Şi dedesubt - spre ştirea cetăţenilor - se înşiruie serviciile pe care fiecare iniţială (şi toate la un loc) le pot executa: scrisori, mandate, colete, telegrame, felicitări, mesaje, mesagerii - într-un cuvânt, tot felul de expediţii. Mii şi mii de poştaşi şi telegrafişti se străduiesc să asigure cu promptitudine legăturile la distanţă între expeditori şi destinatari. Şi cine - fie ca expeditor, fie ca destinatar - n-a beneficiat de aceste minunate servicii ale P.T.T.R.-ului - rod al civilizaţiei şi progresului?

Există însă o formă de P.T.T.R. necunoscută publicului larg: fără firmă, fără ghişee. E vorba de un anumit oficiu poştal folosit de şcolari. Unde este sediul acestei poşte? în clasă, banca întâi, a doua sau oricare alta. Orele de funcţionare? Cele de curs. Obiectul primit la expediţie? Bileţelul. Fără plic, fără timbru, o simplă hârtiuţă împăturită, bileţelul n-ar fi transmis de către niciun oficiu poştal obişnuit Acesta ar zăcea pe fundul oricărei cutii poştale şi nu s-ar bucura de atenţia niciunui factor poştal. Bileţelul este insă la loc de cinste în poşta de care vorbim... Tocmai de aceea nu merită anonimatul în care se află cufundată scurta, dar aventuroasa sa experienţă.

Iată, a început ora. La catedră, profesorul explică apăsat că complementul direct al unui verb la diateza activă devine subiect, atunci când verbul trece la diateza pasivă. Se dă şi un exemplu la tablă, pentru uşurinţă. Aceasta uşurează şi naşterea bileţelului, căci profesorul s-a întors cu spatele spre clasă.

Se aude un fâsâit de hârtie ruptă? Nu? Foarte bine. Nici profesorul nu l-a auzit Aşadar, urmează redactarea:

F.f. urgent Către Zamfirescu Ion, banca întâi. De ce nu-mi dai o sârmă de ţambal, că eu i-am dat lui Virgil roata cu rulmenţi, care avea să-ţi dea ţie un capac de stilou şi două timbre. Să ştii că mă supăr pe tine, aştept răspuns.

Amintire de la mine:

Cerneala-i albastră / Şi tabla e neagră, / Eu nu te voi uita / Viaţa mea întreagă!

Bileţelul e gata! Urmează semnătura - în toate cele patru colţuri - şi expediţia.

- Pssst! Dă bileţelul ăsta lui Ionescu şi zi-i să-i dea înainte, lui Popescu, care să-l dea lui Zamfirescu...

Sa auzit vreun răspuns? Nu? Foarte bine! înseamnă că Ionescu a refuzat recepţia. El e ocupat în acest moment cu verbele tranzitive, care pot avea două complemente.

După ce a citit cu elevii exemplul din carte, profesorul s-a întors din nou spre tablă. Expeditorul bombăne nemulţumit de defecţiunea produsă... Un nou bileţel ia naştere, semnat în toate cele patru colţuri...

Pssst! Ionescule, e pentru tine, f.f.f. urgent

Scrisoare. Aşa înţelegi tu prietenia? Bine. Nu mai vii tu pe la mine, să-ti dau creioane colorate? Cotul. Prietenul meu la nevoie se cunoaşte. Aştept răspuns.

Niciun răspuns. Expeditorul nu se descurajează. Încearcă să ajungă la destinaţie pe altă cale, în zigzag. Totul e să fii ingenios şi să ai răbdare. Răbdare până când profesorul se îndreaptă iar spre tablă, spre a arăta că nu trebuie făcută confuzie între complementul direct şi subiectul ce răspunde la întrebarea „ce”. Un nou bileţel e confecţionat la iuţeală:

Dragă Ionică, ce mai faci? Te-ai supărat pe mine ora trecută când ţi-am trimis bileţelul pt Petrică, să-l dea lui Fănică? Răspunde-mi urgent pe verso. Ghicitoare: Ce trece puntea şi stă pe loc? Aştept răspuns.

Răspunsul întârzie. O nouă defecţiune pe reţea? Dar expeditorul nu mai are răbdare. El este... expeditiv. Va azvârli biletul drept în banca întâi! Precizia acestei metode de a distribui poşta este îndoielnică, se mai greşeşte adresantul, şi atunci urmează noi demersuri, fireşte, scrise:

F.F.F. urgent Vezi că e un bileţel F.F. urgent lângă bileţelul ăsta, F. urgent împinge-l pe ăla F.F. şi dă-l înapoi pe ăsta FF.F.

La tablă complementul direct îmbracă forma verbală, trecând prin diferite moduri. Numai bileţelele stau pe loc.

O nouă încercare. De data aceasta, furia expeditorului a fost un nefericit sfătuitor. Bileţelul a ajuns chiar pe catedră, exact când profesorul punea întrebările complementului indirect: de cine? de ce? la ce? despre ce? cui? Hm... Cui? Răspunsul e simplu. N-are decât să desfacă bileţelul poposit chiar pe catalog. Iată, profesorul l-a şi desfăcut şi citeşte:

Văd că faci pe grozavul. Treaba ta, dar eu cu tine nu mai vorbesc. Amintire:

Lacrima de faţă / E din al meu plâns. / Mă gândesc la tine / Şi aştept răspuns.

De data aceasta răspunsul e prompt „Poftim la lecţie”. Rezultatul? E scris în catalog. Spre amintire. În plus, pare a fi fost aplicată şi o taxă de timbru - câte un punct pentru fiecare bileţel; şase bileţele - nota patru. Ce-i drept, în contul acestei taxe se mai expediază un bileţel:

Va rog să treceţi pe la şcoală, în legătură cu situaţia la învăţătură a fiului dvs.

Semnat: Dirigintele clasei.

Vedeţi? Există şi în cazul acesta diriginte... Ca la orice oficiu poştal.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …