Oscar şi Lucinda, de Peter Carey (comentariu literar, rezumat literar)

Peter Philip Carey (7 mai 1943, Bacchus Marsh, Australia) - scriitor.

  • Titlul original: Oscar and Lucinda
  • Prima ediţie: 1988
  • Premiul Booker: 1988

Peter Carey este probabil cel mai cunoscut scriitor al Australiei postcoloniale. Acţiunea romanului Oscar şi Lucinda se desfăşoară în Anglia şi în Australia, la mijlocul secolului XIX. Oscar Hopkin este fiul unui pastor, un englez efeminat suferind de hidrofobie. Lucinda Leprastier este o moştenitoare australiană care, luptând împotriva societăţii obişnuite ca femeile să dea dovadă de reţinere, cumpără cu moştenirea primită o fabrică de sticlă. Ambii sunt marcaţi de traumele suferite în copilărie.

Ale lui Oscar sunt rezultatul relaţiilor sale cu severul şi religiosul său tată, ale Lucindei - centrate în jurul unei păpuşi, un dar al mamei sale. La vârsta adultă, ambii protagonişti fac o pasiune pentru jocul de cărţi, iar atracţia pentru risc este liantul care îi uneşte când, în sfârşit, se întâlnesc pe un vas care naviga spre New South Wales.

Între cei doi se dezvoltă o afecţiune tulburătoare şi nemărturisită. În final, pornesc să transporte o biserică din sticlă printr-o regiune aridă, uitată de Dumnezeu, şi dragostea care începuse să se înfiripe între ei, în loc să înflorească, rămâne izolată în sufletul fiecăruia.

În carte sunt abordate câteva teme importante - nu în ultimul rând ideea că dragostea este riscul suprem, un risc pe care, în mod ironic, Oscar şi Lucinda nu şi-l pot asuma. Carey explorează tema izolării femeii într-un timp şi loc al istoriei, când societatea era cea mai fericită să vadă roluri strict definite pentru fiecare sex. Lucinda constată tot timpul că, dacă depăşeşte limitele stabilite de societate pentru ea, aceasta o va exclude.

În final, romanul se transformă într-un comentariu înverşunat la adresa colonialismului, pe fondul tentativei celor doi de a transporta teafără biserica din sticlă de-a lungul teritoriului natal. La sfârşit, sticla (atât de asemănătoare apei de care se temea), deşi i-a adus Lucindei o avere, este cea care joacă un rol în moartea lui Oscar şi în distrugerea ulterioară a regiunilor semiaride din interiorul Australiei.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …