Orlando, de Virginia Woolf (comentariu literar, rezumat literar)

Virginia Woolf (pseudonimul literar al Adelinei Virginia Stephen) (25 ianuarie 1882, Kensington, Londra, marea Britanie - 28 martie 1941, River Ouse, Sussex, Marea Britanie) - scriitoare.

  • Prima ediţie: 1928
  • Primul editor: Hogarth Press (Londra)

Orlando demonstrează cel mai bine vitalitatea deosebită a scrierilor lui Woolf. Este o explorare provocatoare a istoriei, a sexului şi a naturii biografiei şi, surprinzător probabil, a avut mare succes la data lansării. Se pare că eroul Orlando, a cărui viaţă este urmărită de-a lungul a patru sute ani, trecând prin aventuri sălbatice, iubiri şi schimbare de sex, a fost inspirat de iubita lui Woolf, Vita Sackville-West.

La strălucitoarea curte a reginei Elisabeta I, Orlando apare ca un nobil de şaisprezece ani, orbitor de chipeş. Urmează prezentarea unui târg pe Tamisa, cu ocazia căruia Orlando începe o relaţie amoroasă cu o prinţesă rusă, terminată în suferinţă.

Apoi este trimis de Carol al II-lea ca ambasador la curtea otomană, la Constantinopol. Aici devine femeie, după care revine în Anglia şi locuieşte cu Pope şi Dryden. În secolul XIX se căsătoreşte, are un fiu şi devine scriitoare. Romanul se termină în 1928, data publicării cărţii lui Woolf.

Această poveste extraordinară este garnisită cu înflorituri literare ce pun în discuţie concepţia noastră despre istorie, sex şi „adevăr” autobiografic. Dacă toate acestea sunt născociri, cine le inventează? Şi ce semnificaţie au ele pentru cei care trăiesc şi îşi povestesc viaţa? Woolf foloseşte diverse procedee pentru a incita la speculaţii: hainele sunt importante, având rolul de a modela percepţia asupra genului persoanei; vocea narativă este perfect conştientă de sine, ca şi de noi, cititorii. Un text remarcabil.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …