Oameni de neclintit, de Ken Kesey (comentariu literar, rezumat literar)

Ken Kesey (17 septembrie 1935, La Junta, Colorado, Statele Unite - 10 noiembrie 2001, Eugene, Oregon, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Sometimes a Great Notion
  • Prima ediţie: 1964
  • Adaptarea cinematografică: 1971

Cel de-al doilea roman al lui Ken Kesey este un text care defineşte o perioadă a istoriei Statelor Unite, din secolul XX, cu originalitate, pasiune şi talent. Situată în interiorul şi în jurul unei exploatări forestiere din Oregon, acţiunea romanului explorează dinamica unei familii, Stamper, în dezacord cu oraşul, în dezacord cu propriul sindicat şi - în cea mai mare parte a timpului - în dezacord unii cu alţii.

Naraţiunea se desfăşoară în jurul conflictului dintre doi fraţi, Hank şi Leland, două versiuni de virilitate în competiţie, desfăşurată pe un fundal care aminteşte de cucerirea vestului sălbatic. Hank este masiv, pripit, hotărât şi obişnuit să conducă, iar naraţiunea începe cu un conflict al acestuia cu sindicatul.

În acest moment al acţiunii apare fratele său vitreg, mai mic, Leland, consumator de droguri, educat la un colegiu de pe coasta de est. Leland nu se conformează noţiunii de masculinitate directă, eficientă şi brutală a lui Hank şi nici aşteptărilor familiei. Kesey explorează cu talent dinamica relaţiei dintre ei - asemănările, ca respectul reciproc şi loialitatea, dar şi diferenţele distructive, mai ales când vor să cucerească aceeaşi femeie.

Conflictul dintre ei este scos în evidenţă de trecerea succesivă de la un narator la celălalt, autorul contrabalansând simpatia iniţială pentru Leland, prin prezentarea luptei lui Hank pentru familie şi liniştea sa interioară. O dură explorare a supravieţuirii visului american şi o cvasiepopee a omului angajat în luptă cu natura, cu cei din jur şi cu marii afacerişti, romanul este o importantă şi pe nedrept neglijată operă clasică a literaturii americane.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …