O zi din viaţa lui Ivan Denisovici, de Aleksandr Soljeniţîn (comentariu literar, rezumat literar)

Aleksandr Isaievici Soljeniţîn (11 decembrie 1918, Kislovodsk, Rusia - 3 august 2008, Moscova, Rusia) - scriitor.

  • Titlul original: Odin deni Ivana Denisovicia
  • Prima ediţie: 1963, de Sovetskii pisatel (Moscova)
  • Exilat din Uniunea Sovietică: 1974

Acest roman clasic al literaturii contemporane este literalmente ceea ce proclamă, şi anume o singură zi din viaţa unui deţinut, dintr-un lagăr stalinist de muncă, în anul 1951. Ivan Denisovici Şukov este pedepsit cu trei zile de detenţie într-o celulă izolată pentru că nu s-a sculat din pat, dar ameninţarea este făcută în dorul lelii şi tot ce va trebui să facă este să spele podelele, înainte de a fi trimis să-şi ia micul dejun.

Pe parcursul zilei, cititorul face cunoştinţă cu suferinţele şi comunitatea deţinuţilor, precum şi cu relaţiile tensionate dintre prizonieri şi gardieni. La sfârşitul zilei, Ivan are norocul de a primi câţiva dumicaţi de mâncare în plus de la un camarad de detenţie şi îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru că a mai trecut o zi. Această zi, aflăm la sfârşit, este una dintre cele 3.653 petrecute de Ivan în lagăr. Ivan este un personaj neverosimil în literatura rusă a vremii, fiind un ţăran, un om normal şi, posibil, analfabet.

El reprezintă marea masă de cetăţeni sovietici persecutaţi şi needucaţi. Cu toate acestea, în pofida condiţiei sale, Ivan dobândeşte o demnitate interioară pe măsură ce se străduieşte să caute o explicaţie a existenţei sale lumeşti degradante, din lagăr, ridicându-se deasupra mediului înconjurător printr-o intensă viaţă spirituală. Pe tot parcursul romanului, reverberează dezumanizarea disperată a prizonierilor: pedepsele nedrepte şi regulile arbitrare, care-i reduc pe oameni la simple numere. Şi totuşi, în ciuda degradării, speranţa este prezentă, datorită forţelor îngemănate ale camaraderiei şi credinţei, care îi ajută pe oameni să supravieţuiască.

Soljeniţîn a fost arestat, în 1945, pentru că l-a criticat pe Stalin într-o scrisoare personală, petrecându-şi 8 ani din viaţă în lagăre de muncă similare celui pe care îl descrie aici. În 1962, a devenit celebru ca urmare a publicării romanului, un moment de cotitură din istoria literaturii sovietice. Această operă memorabilă a constituit prima recunoaştere publică a existenţei lagărelor de muncă şi a condiţiilor oribile îndurate de deţinuţi.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …