Nogay

Nogay este o populaţie stabilită între fluviile Kuma şi Terek, în principal pe teritoriul Republicii Daghestan din cadrul Federaţiei Ruse (circa 60.000 de persoane).

Musulmani, vorbesc o limbă turcă din grupul kâpceak (ca şi kazahii şi, mai apropiaţi de ei, balkarii, karaceaii şi kumâcii).

Istoric

Entitatea nogay, constituită de generalul tătar Edige şi condusă de clanul Mangyt, s-a despărţit de Hoarda de Aur în ultimul deceniu al secolului al XIV-lea, întinzându-se puţin câte puţin de la fluviul Ural până la Volga inferioară şi având capitala la Saraydjyk.

După ce a reprezentat o vreme o putere deloc neglijabilă (având în jur de 200.000 de războinici în 1550), care intervenea în conflictele dintre Rusia, hanatul Crimeei şi Imperiul otoman, Hoarda Nogay s-a destrămat curând după moartea hanului Ismail în 1563, iar teritoriul său a fost împărţit între cele trei state amintite.

Totuşi, mici hoarde nogay au reuşit să supravieţuiască până în secolul al XVIII-lea în stepele de la nord la Kuban, la vremea aceea slab controlate.

În secolul al XIX-lea, anexarea definitivă a tuturor grupurilor nogay la Imperiul rus a avut ca urmare o sedentarizare forţată a acestor faimoşi crescători de animale, însoţită de o asimilare culturală căreia, risipiţi fiind pe nişte spaţii atât de vaste, nu au reuşit să îi reziste.

Denumire: nogai.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …