Nicolae N. Condeescu

Nicolae N. Condeescu (19 octombrie 1904, Bucureşti - 5 decembrie 1966, Bucureşti) - istoric literar.

Licenţiat în litere şi filosofie al Universităţii din Bucureşti cu menţiunea magna cum laude (1925), absolvent al Şcolii Normale Superioare din Paris (1928), Condeescu funcţionează mai întâi ca profesor în învăţământul secundar, predând limba franceză la Liceul „Ioan Maiorescu” din Giurgiu, apoi la liceele „Gheorghe Şincai” şi „Matei Basarab” din Bucureşti (1929-1939) şi la Seminarul Pedagogic Universitar, în 1942 este lector de limba şi literatura română la Universitatea din Lyon.

În 1943, întors în ţară, ocupă Catedra de limba franceză la Academia de înalte Studii Comerciale din Cluj-Braşov, al cărei rector devine în 1945. Din 1948 şi până la sfârşitul vieţii a fost profesor la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, decan al Facultăţii de Limbi Romanice şi Clasice (1963-1965) şi câţiva ani prorector. A primit distincţia „Palmes academiques” a guvernului francez.

Teza de doctorat în literatură comparată, La Legende de Genevieve de Brabant et ses versions roumaines (1938), trecută cu menţiunea summa cum laude, a suscitat chiar de la publicare, un viu interes. Fiind considerată de importanţă europeană, ca singura lucrare monografică dedicată acestui subiect, i-au fost consacrate numeroase recenzii în reviste de specialitate atât româneşti, cât şi străine.

Pe lângă activitatea didactică de o viaţă, Condeescu a avut o arie largă de preocupări, de la istoria limbii franceze până la literatura comparată, cercetată mai ales sub unghiul relaţiilor culturale româno-franceze, în toate perioadele de dezvoltare ale literaturii franceze, cu ale cărei coordonate Condeescu era deosebit de familiarizat.

În afara tezei de doctorat, apreciată drept „o capodoperă a metodei comparatismului” (Marin Bucur), pe aceeaşi linie se cuvine menţionat studiul despre „Istoria lui Alţidalis şi a Zelidiei” de Vincent Voiture (1931), roman important pentru istoria literară din perspectiva receptării literaturilor occidentale de către spiritualitatea românească de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui următor.

Pentru receptarea literaturii franceze în ţara noastră, vor rămâne de neocolit numeroasele sale studii introductive, prefeţe, note, tabele cronologice şi traduceri din opera unor scriitori ca Francois Rabelais, Moliere, Jean de La Bruyere, Jean de La Fontaine, Alain-Rene Lesage, Voltaire, Victor Hugo, Honore de Balzac, Paul Verlaine şi Anatole France. Rămân de asemenea de referinţă ediţia Opere (I-IV, 1955-1958) de Moliere, realizată în colaborare cu Valentin Lipatti şi antologia Povestitori francezi din Renaştere (1969).

Personalitate complexă, Condeescu a fost în egală măsură şi un remarcabil lingvist, lăsând instrumente de lucru indispensabile: dicţionare, lucrări de istorie a limbii franceze şi manuale de limbă franceză.

Opera literară

 • La Legende de Genevieve de Brabant et ses versions roumaines, Bucureşti, 1938;
 • Les Jugements litteraires de Tallemant des Reaux, Bucureşti, 1940;
 • Une muse du XVII-e siecle: Madame de la Lane, Cluj, 1940;
 • Sistemul lui Galileo Galilei şi opinia publică franceză a secolului al XVII-lea, Bucureşti, 1942;
 • Contributions a l’etude de la fortune litteraire du Chevalier Maur en France, Bucureşti, 1943;
 • O dramă istorică inspirată de „Doamna Chiajna” a lui Odobescu, Bucureşti, 1943;
 • Al. Odobescu şi „scenele” sale „istorice”, Craiova, 1943.

Ediţii

 • Moliere, Opere, I-IV, traducerea şi introducerea editorului, Bucureşti, 1955-1958 (în colaborare cu Valentin Lipatti);
 • Povestitori francezi din Renaştere, traducere de Alexandru Hodoş, prefaţă de Cornelia Comorovski, Bucureşti, 1969;
 • Antologie din operele lui Voltaire (Zadig, Micromegas, Candide, Jeannot et Colin), traducere de Alexandru A. Philippide, introducerea editorului, Bucureşti, 1961.

Traduceri

 • Honore de Balzac, Vărul Pons, Bucureşti, 1964 (în colaborare cu Theodosia Ioachimescu).

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …