Nicolae Dimitriu

Nicolae Dimitriu (11 decembrie 1902, Brăila - 20 mai 1980, Bucureşti) - prozator. Fiu al unui funcţionar şi al unei institutoare, Dimitriu a absolvit liceul la Brăila şi Facultatea de Drept la Bucureşti, unde a fost avocat şi consilier juridic.

A debutat cu epigrame în „Foaia tinerimii” (1924) şi a continuat cu reportaje, proză scurtă, pamflete, articole, evocări în „Bilete de papagal” (unde a semnat şi Nidim), „Mişcarea”, „Vremea”, „Secolul”, „Gazeta tribunalelor”, iar după 1966, în „Argeş” şi „România literară”. Editorial, a debutat în 1970 cu volumul Patru cravate. A frecventat cafeneaua literară bucureşteană, lăsând câteva mărturii despre scriitorii întâlniţi (Al. O. Teodoreanu, Ion Pillat, Horia Furtună), în care consemnează şi unele dintre spiritele sau calambururile auzite.

Primele cărţi - Patru cravate şi Experţii veseli (1972) - cuprind mai multe povestiri ale unor fapte diverse, nu neapărat hazlii, dar cu nucleu epic interesant, pe care atitudinea autorului îl face amuzant, sugerând o lectură în cheie comică. Detaşat de semnificaţia reală a întâmplărilor (de multe ori nocive), naratorul nu pare afectat de relele lumii, fiind stăpânit de o umoare pozitivă, de o bonomie netulburată. Cu excepţia secvenţelor referitoare la mediul tribunalelor, „temele” prozelor sunt foarte diverse.

O serie de povestiri şi schiţe tratează cu umor aspecte ale relaţiilor dintre sexe - strategii matrimoniale sau de supunere a partenerului, tactici ale adulterului sau ale contracarării acestuia etc. Diferite conflicte iscate între indivizi capătă forme ilare, dar mai degrabă din lipsa unei percepţii dramatice a existenţei, decât ca urmare a unei reprezentări comice propriu-zise a lumii. Dimitriu este dispus să (se) amuze din orice, chiar deturnând oarecum sensul normal, „morala” celor povestite. Totuşi, câteva episoade au o structură comică de sine stătătoare.

În Experţii veseli, doi actori, degustători infailibili, se dau drept nişte străini interesaţi să achiziţioneze vinuri şi obţin o cantitate însemnată de mostre. Apoi, pun întâmplarea în scenă şi o joacă la un teatru. Văzând piesa, podgoreanul păcălit află cum a fost tras pe sfoară, dar totul se termină cu bine. Haz în sine au şi relatările unor farse, replicile spirituale, perlele oratorice, dar şi unele secvenţe epice axate pe rezolvarea ingenioasă a unor situaţii oarecare (Aria de la miezul nopţii, Ninsoare de iulie) sau care au ca scop inserarea unei poante. Nu lipsesc nici secvenţele uşor ironice vizând eterne defecte omeneşti - naivitatea, ignoranţa, prostia, laşitatea, aroganţa, necinstea, avariţia, cameleonismul. Rareori, apar şi unele tente satirice, abia sugerate, criticând moravuri sau servicii sociale defectuoase.

Datorită culegerii Voiaj de nuntă (1975), autorul a fost considerat un discipol al lui Tudor Arghezi pe linia umorului absurd, dar inventivitatea sa, atât în planul fabulaţiei, cât şi în cel stilistic, este redusă. Mult mai evidente sunt influenţele umoriştilor consacraţi - Gheorghe Brăescu, I.A. Bassarabescu, D.D. Pătrăşcanu -, deosebindu-se, poate, de aceştia prin lipsa totală de resentimente şi intenţii demascatoare. În general, umorul său e totuşi destul de modest, deşi bine slujit de o exprimare exactă, la obiect, concisă, care facilitează lectura. După 1975, mai multe proze din volumele sale au fost scenarizate şi prezentate la Radio şi Televiziune.

Opera literară

  • Patru cravate, postfaţă de Petre Ghiaţă, Bucureşti, 1970;
  • Experţii veseli, Bucureşti, 1972;
  • Voiaj de nuntă, postfaţă de Dumitru Micu, Bucureşti, 1975;
  • Ninsoare de iulie, Bucureşti, 1979.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …