Nicolae Corbeanu

Nicolae Corbeanu (10 iulie 1935, Arad) - prozator. Este fiul Draghinei (născută Crucean), profesoară, şi al lui Aurel Corbeanu, magistrat.

După şcoala primară făcută la Birchi, în judeţul Severin (1941-1945), şi Liceul „Moise Nicoară” din Arad (1945-1952), urmează cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti (1952-1957). Implicat, după evenimentele din Ungaria, în agitaţiile studenţeşti din toamna anului 1956, este exclus din UTM, fapt ce îi va marca evoluţia ulterioară.

Este profesor de limba română la Macea, judeţul Arad (1957-1958), la diverse şcoli generale din Arad, precum şi la Institutul Pedagogic din acelaşi oraş (1958-1966), după care devine asistent, apoi lector de literatura română la Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara (1966-1973). În 1973 s-a stabilit în Republica Federală Germania, unde, din 1975, lucrează în calitate de colaborator extern, apoi ca redactor permanent, în redacţia română a postului de radio Deutsche Welle din Koln.

Amintirile unui laş (1998) se cheamă cartea de memorii publicată de Corbeanu. Un titlu şocant şi o confesiune şi mai şocantă, pentru că nimeni nu recunoaşte de bunăvoie că a fost laş într-o împrejurare a vieţii sale şi cu atât mai puţin vrea să accepte faptul că, în genere, comportamentul lui în regimul totalitar nu a fost deloc eroic. Corbeanu îşi asumă acest risc şi dezvăluie cu maximă sinceritate slăbiciunile şi erorile pe care cei mai mulţi le ascund cu grijă. Faptul, de pildă, că la începutul anilor ’60 n-a putut rezista presiunilor morale şi şantajului exercitat asupra sa de Securitatea din Arad şi a acceptat să colaboreze cu odioasa instituţie.

Amintirile unui laş reprezintă un roman indirect (sintagma lui Mircea Eliade), un roman autobiografic, bine scris, fluent, într-un stil franc, concis. Paginile despre copilăria bănăţeană sunt admirabile şi amintesc de prozele lui Sorin Titel. Când părinţii se mută la oraş, tânărul Corbeanu se adaptează repede, învaţă să fie discret şi să nu spună ce nu trebuie. I se predă în şcoală şi în familie o pedagogie a fricii şi a dublului limbaj.

La Facultatea de Filologie din Bucureşti, unde vine în 1952, în plină teroare stalinistă, tânărul arădean întâlneşte o altă lume, dar cu aceeaşi frică teribilă intrată în oase ca frigul. În amfiteatre apar mari profesori (Tudor Vianu, Iorgu Iordan, Alexandru Rosetti), dar şi numeroşi impostori de care studenţii râd pe înfundate. Au loc, aproape ritualic, „şedinţe de demascare”, şi cu cât se apropie celebrul „moment al repartizărilor”, cu atât zelul revoluţionar al unora creşte în proporţie geometrică.

O confesiune gândită ca o eliberare morală. Naratorul ei, exclus din UTM (ceea ce echivala cu o condamnare la marginalizarea socială, la eliminarea din sfera culturii şi accesul, sigur, la condiţia de oaie neagră a tuturor serviciilor de cadre), ajunge profesor într-un sat de pustă, apoi reuşeşte să fie acceptat profesor la o şcoală profesională din oraş. Este un om citit, un eminent profesor (nu o spune el, o spun alţii), iubeşte muzica şi teatrul, nu trage chiulul şi încearcă să iasă din combinaţie. Adică să fugă din sistem. Până să izbutească, Securitatea arădeană îl vânează şi, ameninţându-l, şantajându-l, supunându-l unei presiuni bine regizate, îl agaţă.

Scena cedării (capitolul Pactul cu diavolul) este realmente dramatică. După 10 ore de anchetă, tânărului intelectual i se pun în faţă alternativele: să intre în puşcărie (şi să dispară) sau să colaboreze cu Securitatea. Acceptă, la capătul puterilor, a doua soluţie. Corbeanu se prezintă, cu o cruzime de analist modern, ca un laş. Un laş care are tăria să-şi judece sever faptele şi să le transpună în planul conştiinţei morale. Volumul Amintirile unui laş este o jupuire de sine, pe viu.

Opera literară

  • Amintirile unui laş, Bucureşti, 1998;
  • Vara transfugului, Bucureşti, 2002.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …