Ngoni

Ngonii sunt o populaţie din Tanzania, locuind în districtul Songea (regiunea Ruvuma), în apropiere de graniţa cu Malawi şi Mozambic (aproximativ 300.000 de persoane).

Trăiesc în principal din agricultură (porumb, ceai). Împărţiţi în mai multe sub-grupuri, sunt patrilineari, patrilocativi şi monogami.

Sub influenţa misionarilor, începând din 1898 sunt practic în totalitate creştinaţi şi nu mai păstrează decât puţin din modul de organizare şi cultura lor tradiţională. Vorbesc o limbă bantu.

Istoric

Reprezintă o ramură a populaţiei nguni care a părăsit Africa de Sud în cursul secolului al XIX-lea, în perioada războaielor interne dintre diferitele „regimente” de clase de vârstă mfecane.

Populaţie războinică nguni adoptaseră organizarea militară zulusă. Tinerii formau contingente diferite în funcţie de grupa de vârstă şi trăiau separat de ceilalţi membri ai societăţii, urmând o disciplină foarte strictă. Se pare că au ajuns în Tanzania actuală în jurul anului 1840.

Prin cucerirea şi asimilarea masivă a populaţiilor autohtone în urma expediţiilor întreprinse în ţinutul dintre malurile lacului Nyasa şi Oceanul Indian, au întemeiat, în 1862, două regate distincte (Mshope în nord şi Njelu în sud), aflate fiecare sub conducerea unui lider militar nkosi.

Ngonii au constituit „creuzetul” în care sa topit ansamblul neamurilor asimilate. Astăzi fac parte integrantă din Tanzania şi trăiesc în armonic cu celelalte populaţii tanzaniene.

Cunoscuţi ca slujitori credincioşi ai statului, din rândul lor provin un număr considerabil de funcţionari şi ofiţeri în armată.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …