Negustor de peşti, de Mircea Sântimbreanu (comentariu literar, rezumat literar)

Negustor de peşti, de Mircea Sântimbreanu, este o schiţă care face parte din volumul Recreaţia mare, a cărui primă ediţie a fost publicată în 1965 la Bucureşti.

Recreaţia mare, de Mircea Sântimbreanu (comentariu literar, rezumat literar)

Mircea Sântimbreanu

Fragment

Tudorel are cinci gume de mestecat. Mâine va avea şaşe! Treaba e simplă: dă zece peştişori - obleţi, porcuşori, merenuţe - lui Andrei, iar acesta îi dă în schimb o gumă de mestecat. Pentru o gumă de mestecat, Tase îi împrumută bicicleta o oră. Cu bicicleta lui Tase merge la pescuit Prinde el într-o oră zece peştişori? Sigur, nici nu încape vorbă. Şi nu e asta ca şi cum ar avea toată vara bicicleta lui? Cu mai nimic. Cu zece obleţi, porcuşori sau mrenuţe. De fapt, cu zece muşte galbene. Musca şi peştişorul: căci, cum atinge nada luciul apei, haţ! obletele. A şi prins până acum cinci. Mai greu e până face rost de muşte. Dar încă de ieri i-a venit o idee: va folosi hârtia de prins muşte. O va agăţa în salcia sub care pescuieşte.

Acum, pe malul râului priveşte cu un ochi la pluta ce parcă a început să tremure, iar cu celălalt, la hârtia de prins muşte...

Acuş o să se prindă şi obletele, şi musca pentru următorul peştişor. Numai de nu l-ar deranja scârba de capră. Aici, tocmai aici şi-a găsit afurisita să se îndoape cu frunziş...I-auzi cum behăie, parc-a-nghiţit o trompetă... I-a alungat toţi peştişorii... Poftim, mai are o juma’ de oră şi trebuie sa se întoarcă acasă. Cu cinci peştişori?! Dar parcă iar mişcă pluta. Păi da, dacă e linişte...

Într-adevăr. E linişte. Aşa, deodată? Tudorel întoarce mirat capul. Dar ce face scârba? A înghiţit hârtia de prins muşte! Nenorocita... Uite, i s-au încleiat fălcile, nu mai scoate decât un fel de clefăitură... Nu, n-o s-o lase să-i morfolească hârtia de prins muşte, hotărăşte Tudorel şi se repede spre capră. O prinde de coarne şi-ncearcă să-i smulgă prada dintre dinţi.

- Acuş-acuş i-o scot, se bucură Tudorel, dar în aceeaşi clipă simte în spate un şut năprasnic şi cu o icnitură grozavă se pomeneşte în apă până la gât Se agaţă de o răgălie, blesteamă, icneşte şi scuipă, în timp ce, de pe mal, un ţap negru, plin de scaieţi, îl priveşte crunt.

- Beee! şi-a regăsit şi capra glasul.

Tudorel se caţără pe mal şi abia atunci îşi dă seama de dezastru. Trăistuţa cu obleţii prinşi pluteşte în mijlocul gârlei. Firul de nailon al undiţei s-a încurcat între coarnele ţapului care se îndepărtează bătăios, trăgând după el şi varga. Şi cele 5 gume de mestecat? Le molfăie capra. Dar o s-o prindă Tudorel. Cu bicicleta! încalecă dintr-un salt, dar - fâsss - cauciucul s-a înţepat în cârligul undiţei şi tocmai îşi dă duhul. Tudorel se lasă moale pe nisip. Înjur, ca ieşite din pământ, bâzâie zeci de muşte galbene. Peştişorii plescăie şi sar, parcă l-ar aţâţa dinadins.

„Grea treabă să fii negustor de peşti”, gândeşte băiatul în timp ce îşi stoarce cămaşa şi nădragii uzi.

Din depărtare, capra întoarce capul. Îl priveşte lung şi mestecă cu furie şi deliciu cele cinci „gume”, apoi clătină din cap parcă a aprobare:

- Beee!

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …