Ndebele

Ndebele este o populaţie din Africa de Sud, trăind în Transvaal, într-o regiune săracă în resurse naturale, aflată la mai puţin de 100 de kilometri est de Pretoria (circa 350.000 de persoane).

Patrilineari şi poligami, aparţin aceluiaşi grup lingvistic ca şi zuluşii. În ciuda creştinării şi a urbanizării puternice, mulţi dintre ei continuă să practice cultul strămoşilor şi să apeleze la ajutorul vracilor atunci când se îmbolnăvesc.

Iniţierea şi circumcizia rămân un moment important în viaţa tinerilor ndebele. Bărbaţii muncesc de obicei departe de familie, în vreme ce femeile se îndreaptă din ce în ce mai mult către activităţile meşteşugăreşti, vânzându-şi produsele la Johannesburg.

Vorbesc sindebele, limbă bantu din grupul nguni caracterizată prin numeroasele împrumuturi din limbile solho-tswana şi afrikaans.

Arta

Sunt cunoscuţi pentru picturile murale şi pentru podoabele lor, confecţionate din mărgele policrome cusute sau nu pe diferite tipuri de materiale (piele, tigve, pături). Femeile ndebele au creat un stil original, în care domină motivele geometrice în culori vii, mărginite de chenare negre, pe un fond de culoare albă.

Istoric

Sunt originari din Natal. S-au stabilit în Transvaal probabil în secolele XVI-XVII şi apoi s-au despărţit în mai multe grupuri.

Cea mai mare parte dintre ei s-au amestecat cu populaţiile sotho-tswana învecinate, excepţie făcând doar două grupuri, manala şi ndzundza, care au reuşit să-şi păstreze în parte cultura lor originară.

În secolul al XIX-lea, aceste două grupuri au fost mai întâi supuse de ostile lui Mzilikazi, căpetenia unui grup de războinici fugiţi din Natal, care a întemeiat naţiunea matabele (sau ndebele) din Zimbabwe, iar apoi s-au confruntat cu acţiunea expansionistă a coloniştilor buri.

În ciuda rezistenţei lor îndârjite, până la urmă au fost înfrânţi şi împrăştiaţi, văzându-se siliţi să muncească la fermele coloniştilor. Ameninţaţi cu dispariţia, ndebele s-au luptat să-şi păstreze cultura şi au revendicat un bantustan, care a încercat să devină independent în 1985. De la încheierea apartheidului, revendicările etnice au dispărut.

Denumire: amandebele, transvaal ndebele (pentru a-i deosebi de ndebele sau matabele din Zimbabwe).

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …