Mundang

Mundang este o populaţie din Ciad şi Camerun (aproximativ 205.000 de persoane, dintre care 160.000 în Ciad şi 45.000 în Camerun).

Sunt organizaţi într-un regat cu capitala la Lere, în Ciad. Practică agricultura (mei, sorg, bumbac), dar se ocupă şi cu creşterea vitelor, în special pentru tranzacţii matrimoniale şi sacrificii.

Societatea lor este organizată în clanuri patrilineare cu origini şi interdicţii alimentare diferite, despre care se crede că au contribuit fiecare în felul său la dezvoltarea culturală a societăţii (meşteşugul de fierar, ritualuri de înmormântare, circumcizie, măşti etc.). Clanurile regale se deosebesc de oamenii pământului. Suveranul lor este un rege sacru, care dirijează forţele naturii spre binele colectivităţii.

Ajutat de una dintre soţii (care are în pază însemnele regale), veghează asupra bunei organizări a marilor ritualuri ale regalului (sărbătoarea primelor roade ale pământului, sărbătoarea recoltei, vânătoarea rituală menită să aducă ploaia). Nu are decât o slabă putere politică şi nu are atribuţii judecătoreşti. Eventualele conflicte sunt rezolvate la nivelul clanului.

Mundangii practică circumcizia, care are o foarte mare importanţă simbolică (un simulacru de circumcizie apare în cadrul majorităţii ritualurilor de trecere). Au măşti care înfăţişează spiritele morţilor sau pe cele ale brusei, folosite cu prilejul funeraliilor sau în alte ritualuri.

Deşi cei mai mulţi nu au acceptat convertirea la islam, un număr însemnat, inclusiv regele şi curtea sa, i-au luat pe fulbe ca model de comportament, în prezent majoritatea mundangilor sunt creştini, ceea ce nu îi împiedică să participe în continuare la ritualurile tradiţionale, care se păstrează vii în ţinut. Vorbesc o limbă adamawa (din familia Niger-Congo).

Istoric

Regatul mundang a rămas independent până la colonizarea franceză. Mundangii au practicat în secolul al XIX-lea comerţul cu sclavi (monopol regal), ceea ce Ie-a dat posibilitatea să-şi procure cai şi să reziste cu succes cuceritorilor fulbe.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …