Mongolii din Kukunor

Mongolii din Kukunor sunt un grup mongol din China, din regiunea Kukunor (Qinghai) circa (50.000 de persoane).

Mongolii din Kukunor reprezintă astăzi doar 1,3% din populaţia totală a provinciei Qinghai. Cei care trăiesc în departamentul autonom mongol-tibetan-kazah Haixi sunt numiţi uneori mongolii din Ţaidam. Sunt în proporţie de 93% crescători de animale, trăiesc în iurte şi şi-au păstrat limba şi tradiţiile.

În schimb, cei care trăiesc în departamentul autonom tibetan Huangnan (districtul autonom mongol Henan), în sud-estul provinciei Qinghai, şi-au pierdut limba şi utilizează în special limba tibetană. Iurtele şi creşterea nomadă a vitelor sunt singurele semne ale apartenenţei lor mongole.

Aproape 4.000 de mongoli oiraţi, dorbeţi şi khoşuţi trăiesc la frontiera dintre Gansu şi Qinghai în districtul autonom mongol Subei (departamentul Jiuqan).

Teritoriul lor, situat la 4.000 m altitudine, este un ţinut în care abundă zăpezile perene, de aceea ei se autodenumesc ţaţiin mongolciuud, „mongoli ai munţilor înzăpeziţi.

Practică creşterea nomadă a vitelor şi îşi păstrează cu grijă limba, scrierea, istoria şi tradiţiile.

Istoric

Sunt în majoritate khoşuţi, trib mongol occidental aparţinând Confederaţiei celor patru oiraţi, care s-au aşezat în Kukunor (Amdo al tibetanilor, actuala provincie Qinghai din Republica Populară Chineză) în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Căpetenia lor, Torbaih, care a primit de la Dalai Lama titlul de Giuiuci Han, şi-a extins dominaţia în secolul al XVII-lea asupra Kukunorului şi Tibetului.

Ulterior khoşuţilor li s-au adăugat şi alţi mongoli occidentali (cioroşi, torguţi, khoiţi) şi haiha. Mongolii din Kukunor s-au aliat cu imperiul manciurian Qing în 1691, dar au fost total aserviţi în 1725, după o revoltă reprimată cu duritate. Atunci au fost incluşi în diviziunile militaro-administrative Qing, alcătuind 29 de steaguri (circa 100.000 de persoane), după care numărul lor a scăzut continuu.

Denumire: sunt numiţi în tibetană deed mongol, „mongolii de sus”.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …