Mohev

Mohev este o populaţie de munteni din Georgia Orientală, din ţinutul Khevi, aparţinând ansamblului cultural al muntenilor georgieni din nord-est. Teritoriul lor (520 km2) se învecinează la est cu Khevsureti, la vest cu Oseţia, la sud cu Mtiuleti iar la nord cu Oseţia şi Inguşetia.

În mod tradiţional economia lor se bazează pe creşterea oilor. Spre deosebire de vecinii lor pshav, khevsur şi tush, au cunoscut relaţiile feudale, chiar dacă şi-au păstrat structura clanică. Sunt creştini ortodocşi şi vorbesc un dialect al limbii georgiene, mohev.

Q’azbegi

Scriitorul Aleksandre Q’azbegi (1847-1893) originar din ţinutul Khevi, a fost cel care a înfăţişat georgienilor pe mohevi şi tradiţiile lor. În nuvelele sale a dezvăluit corupţia din rândul funcţionarilor ruşi şi acţiunile cazacilor care îi jefuiau pe ciobani. De asemenea a înfăţişat tabloul revoltei mohevilor şi mtiulilor din anul 1804.

Cu toate acestea, el era un membru al celei mai mari familii din ţinut, al cărei statut se consolidase o dată cu cucerirea rusească, datorită rolului important pe care la avut bunicul său Gabriel Q’azbegi. Autorităţile ruseşti au schimbat denumirea satului familiei respective, Stepan Tsminda, şi a muntelui Mq’invari (5.033 m) înlocuindu-le cu cel de Kazbek (Q’azbegi).

Istoric

Defileul Darial, unicul loc de trecere dinspre Caucazul de Nord spre Georgia, se află în ţinutul Khevi. În acţiunea lor de cucerire a Caucazului, ruşii au construit, începând din 1803, drumul militar georgian, care face legătura dintre Tbilisi şi Vladikavkaz, străbătând lanţul principal al Caucazului prin pasul Crucii (2.395 m), traversând ţinutul Khevi de la nord la sud.

Denumire: moxev, mokhev.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …