Mohawk

Mohawk este o populaţie amerindiană din Canada (Quebec, Ontario) şi Statele Unite (statul New York) (circa 30.000 de persoane).

Constituie unul dintre triburile din Confederaţia irocheză, în rândul căreia au reputaţia de „Fraţi mai mari”. Modul lor de trai era asemănător cu cel al celorlalţi irochezi.

Au reuşit să găsească modalităţi satisfăcătoare de convieţuire cu albii, îndeosebi datorită capacităţii lor de integrare economică (buni fermieri, s-au specializat cu timpul şi în transport fluvial, asamblarea structurilor metalice ale zgârie-norilor etc.).

Limba lor aparţine familiei lingvistice algonkine.

Istoric

Au luptat de partea englezilor împotriva francezilor şi au fost loialişti neabătuţi în decursul războiului de independenţă american.

Astăzi se numără printre amerindienii care îşi apără energic drepturile şi luptă pentru promovarea culturii lor, lucru evidenţiat şi de „criza de la Oka”.

În 1990 la Oka (în apropiere de Monireal) mohawkii din Kanesatake au ridicat o baricadă pentru a protesta împotriva extinderii unui teren de golf situat pe un teritoriu revendicat de ci şi au reuşit să ţină piept timp de patru luni autorităţilor.

Această mişcare, care a constituit un moment important al conştientizării problemei amerindienilor, poate fi interpretată ca o revitalizare a vechilor lor virtuţi războinice.

Denumire: francezii îi numeau agnieri.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …