Moby-Dick, de Herman Melville (comentariu literar, rezumat literar)

Herman Melville (1 august 1819, Manhattan, New York, Statele Unite - 28 septembrie 1891, New York, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Moby-Dick sau The Whale
  • Titlul complet: Moby-Dick sau Balena
  • Primul editor: Harper (New York)

 

Moby-Dick este adesea considerat Marele Roman American, apogeul literaturii secolului XIX. Creaţie uriaşă şi totuşi desăvârşit de rafinată, ea continuă să uimească, subjuge (şi adesea să înfrângă) generaţii de cititori din toată lumea. Narat de Ishmael, un profesor din Massachusetts care renunţă la cariera sa pentru romantismul oceanului, romanul istoriseşte lunga călătorie pe mare a lui Pequod, o balenieră condusă de demonicul căpitan Ahab, în căutarea balenei albe care l-a lăsat fără un picior.

Toate celelalte consideraţii (inclusiv siguranţa echipajului) sunt neglijate în favoarea acestei căutări obsedante. Nici un rezumat nu poate reda însă amploarea şi complexitatea romanului lui Melville. Cititorul are senzaţia că romanul se luptă cu el însuşi, balansându-se între necesitatea de a împinge naraţiunea înainte şi dorinţa de a se opri, a explora, a filozofa.

Moby-Dick este un ocean de idei, una dintre marile meditaţii asupra condiţiei şi statutului Americii - asupra democraţiei, guvernării, puterii, industrialismului, muncii, expansiunii şi naturii. Pequod şi echipajul său divers devin o metaforă a societăţii americane. Acest roman revoluţionar s-a inspirat din nenumărate stiluri şi tradiţii, trecând în revistă, cu uşurinţă uimitoare, o mare varietate de cunoştinţe. Nici un alt scriitor american de până atunci nu a scris cu atâta intensitate şi ambiţie.

În Moby-Dick găsim metafizică obscură, date tehnice despre îndepărtarea pielii de balenă şi pasaje de un dramatism aparte. Moby-Dick este o elegie, critică politică, enciclopedie şi o poveste sfâşietoare şi incredibilă. Simpla sa lectură este o experienţă la fel de minunată şi de extenuantă ca şi călătoria pe care o descrie.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …