Mijikenda

Mijikenda este o populaţie din Kenya (Provincia de Coastă) şi din Tanzania, ocupând o fâşie litorală lată, de la Malindi în nord şi până la munţii Usambara în sud (circa 800.000 de persoane).

Se împart în nouă grupuri (giriama, rabai, duruma, digo, chonyi, jibana, kambe, kaume şi ribe). Adunaţi în sate fortificate (kaya) pe colinele care mărginesc litoralul, s-au răspândit apoi în căutare de noi terenuri în interiorul continentului.

Sunt în primul rând agricultori (porumb, orez, manioc, cocotieri etc.), dar practică şi pescuitul litoral (în afară de duruma, grupul din interior) şi în mod auxiliar creşterea animalelor. Au avut dintotdeauna legături comerciale strânse cu populaţiile din interior (orma, taita, kamba) şi cu oraşele swahili de pe litoral, unde mulţi dintre ei îşi găsesc în prezent slujbe.

Fiecare kaya este împărţită în clanuri (matrilineare şi sau patrilineare, în funcţie de grup). Autoritatea este difuză, fiind împărţită între bătrânii din fiecare clan. Bărbaţii sunt grupaţi şi în clase de vârstă, 13 serii de iniţiere alcătuind o clasă rika în decursul unei perioade de circa 50 de ani. Un factor de influenţă îl constituie apartenenţa la societăţi secrete.

Religia tradiţională, bazată pe raporturile cu strămoşii, integrează forme cultuale de posedare, vrăjitorie şi descântece împotriva vrăjilor, mijikenda fiind tămăduitori vestiţi. Ea este concurată de islam (o convertire masivă s-a înregistrat în cazul grupului digo) şi în mai mică măsură de creştinism.

Mijikenda este o limbă bantu, cu nouă dialecte interinteligibile, practicate în bilingvism cu swahili.

Istoric

Se consideră că strămoşii lor provin din împrejurimile oraşului Mombasa şi că se diferenţiaseră, în nouă grupuri cu mult înainte de a se face simţită presiunea populaţiei oromo care, în secolul al XVII-lea, i-a determinat să-şi fortifice satele.

În 1997, într-un context preelectoral încordat, bande de tineri mijikenda fără ocupaţie şi probabil manipulaţi au întreprins raiduri împotriva imigranţilor luo sau kikuyu, care au fost astfel siliţi să părăsească ţinutul. Turismul, care aducea mari venituri pe litoral, a avut mult de suferit din această cauză.

Denumire: makayachenda, puţin folosită, deoarece de obicei se utilizează denumirile grupurilor.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …