Middlemarch, de George Eliot (comentariu literar, rezumat literar)

George Eliot (pseudonimul literar al lui Mary Ann Evans) (22 noiembrie 1819, Nuneaton, Marea Britanie - 22 decembrie 1880, Chelsea, Londra, Marea Britanie) - scriitoare.

  • Titlul original: Middlemarch, a Study of Provincial Life
  • Titlu complet: Middlemarch, un studiu al vieţii provinciale

În Middlemarch, Eliot se concentrează asupra mărunţişurilor vieţii cotidiene dintr-un oraş englezesc de provincie, înfăţişând cu lux de detalii viaţa a numeroase personaje, la fel cum un savant examinează la microscop nervurile subţiri şi legate între ele ale unei frunze. Prin această profunzime şi precizie, Eliot realizează acel realism bine cântărit ce a făcut din Middlemarch o operă celebră, apreciată la vremea apariţiei, ca şi acum, drept unul dintre cele mai mari romane englezeşti.

Dorothea, eroina plină de pasiune, este o idealistă, la fel ca şi Lydgate - tânărul doctor a cărui istorie se întrepătrunde vital cu a ei. Convinsă că eroismul se află în cele mai mărunte gesturi, ea confundă preocupările intelectuale ale primului soţ, cu o operă de asemenea pretenţii. Dar proiectul domnului Causabon urmăreşte să reducă la un singur principiu unificator şi simplist diversitatea darwinistă ce reprezintă însăşi forţa vitală a romanului.

Una din temele centrale din Middlemarch este modul în care femeile se adaptează la rolul atribuit de societate. Cititorii simpatizează cu Dorothea, dureros de conştientă de lipsa sa de educaţie şi de dependenţa sa financiară, în timp ce caută cu disperare motive de a-şi demonstra eroismul, iar sora sa se mulţumeşte să exerseze la pian. Poveştile Dorotheei şi ale lui Lydgate, ale luptei cu propriile slăbiciuni şi eşecuri şi ale încercării de a trăi şi de a iubi aşa cum trebuie, întreţesute cu multe alte istorii, sunt deosebit de emoţionante şi de realiste.

Eliot îşi ţese cu dibăcie pânza de suspans dens, reuşind să dezvăluie motivaţiile personajelor cu atâta compasiune şi înţelegere, încât suntem captivaţi de naraţiune, iar vieţile lor se întrepătrund cu ale noastre.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …