Meshet

Meshet este o populaţie răspândită în special în Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan, ca şi în Azerbaidjan (circa 400.000 de persoane).

Originari din Meshetia, regiune din sud-vestul Georgiei, făcând deci parte din ansamblul georgian, atât prin limbă, cât şi prin religia creştină, au intrat sub dominaţie otomană atunci când Georgia a fost dezmembrată (secolele XV-XVI) şi s-au asimilat în mare măsură, adoptând progresiv islamul şi limba turcă.

Revenirea unei părţi a Meshetiei sub oblăduire rusească nu a dus la o răsturnare a acestei tendinţe, de aceea sub aspect cultural mesheţii sunt o populaţie hibridă. A urmat regimul sovietic. Mesheţii au cunoscut din plin practicile represive ale anilor 1930 şi, printr-o subtilă negare a identităţii pe care şi-o asumaseră, li s-a impus ca limbă azera, în locul limbii turce osmanii.

Au fost folosiţi drept carne de tun în războiul împotriva naziştilor (peste 50% pierderi în rândul populaţiei masculine mobilizate). În 1944 au fost deportaţi în masă în Asia Centrală, în condiţii cumplite (zeci de mii de morţi în timpul deplasării), fără vreun motiv precis (probabil motivaţia profundă a constituit-o hotărârea lui Stalin, care în această situaţie coincidea cu dorinţele georgienilor, de a deturciza regiunea). Nici până în prezent nu au reuşit să revină în ţinuturile lor strămoşeşti.

Ridicarea sancţiunii colective cu domiciliu obligatoriu în 1956 nu a însemnat în nici un caz autorizarea de a reveni în Georgia. Reprezentanţilor lor, de altfel bine organizaţi şi beneficiind de sprijin, li s-a răspuns în mod constant că ei sunt azeri.

Ca urmare, revenirea unora dintre ei (în număr redus) în Caucaz a avut ca destinaţie nordul Azerbaidjanului. În 1989 au avut loc ciocniri interetnice sângeroase între  mesheţi  şi  uzbeci în regiunea Fergana, care au readus problema lor în actualitate.

Ca urmare o parte dintre mesheţi au ameninţat că vor pleca în Turcia dacă nu li se permite să revină în Meshetia - lucru pe care l-ar fi dorit de altfel şi autorităţile uzbece. Însă Georgia independentă nu pare deloc dispusă să-i primească înapoi.

Denumire: turci mesheţi (ultima denumire sovietică); (autodenumire actuală) turk.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …