Melpa

Melpa este o comunitate din partea de vest a statului Papua Noua Guinee (provincia Western Highlands), al cărei teritoriu este cuprins între muntelele Hagen în vest, marea vale a râului Wahgi în est, munţii Schrader în nord şi frontiera de stat în sud (circa 80.000 de persoane).

Sunt agricultori renumiţi (pătate dulci, taro, fasole). Din anii 1960 cultivă şi cafea, care le asigură venituri băneşti folosite apoi în cadrul schimburilor ceremoniale. Există un număr mare de triburi, de dimensiuni foarte diferite, alcătuite din mai multe clanuri care reprezintă diverse „case” în funcţie de mărimea lor, unitatea exogană este fie tribul, fie clanul.

Activitatea socială este dominată de schimbul de obiecte ce are loc între indivizi, între clanuri şi între triburi, cu prilejul căsătoriilor, naşterilor, înmormântărilor sau ca plată a unor compensaţii după un război între două grupuri.

Punctul culminant al acestui ciclu de schimb de daruri îl constituie o mare „sărbătoare moka”, care are loc la intervale de la 5 până la 7 ani. Implicarea deosebită în acest tip de schimburi moka este sursa autorităţii deţinute de big men, dar nu există nici un fel de autoritate centrală.

Sistemul social tradiţional, axat pe relaţiile cu strămoşii (spiritele morţilor) şi cu alte spirite, îşi păstrează rolul esenţial alături de creştinism (biserici catolice şi protestante şi, de curând, penticostali şi adventişti). Relaţiile oamenilor cu spiritele sunt menţinute prin „hrana adusă în dar” sub forma aromei de carne de porc la cuptor.

Limba melpa are mai multe dialecte (temboka, gawigl, kawudl, aua etc.) şi face parte din familia hagen, amestec de limbi papuaşe şi austroneziene. Se mai folosesc pidgin şi engleza.

Arta

Simt vestiţi pentru luxurianţa decoraţiilor corporale făcute cu prilejul ceremoniilor: picturi faciale, podoabe din pene, scoici, blănuri de marsupiale, dinţi de porc şi de câine, fibre vegetale etc.

Istoric

Proveniţi din amestecul unei populaţii străvechi cu grupuri venite în ţinut în ultimele secole, melpa nu au fost cunoscuţi de occidentali până în anul 1933. Scoicile cauri aduse de australieni şi europeni au fost obiectele preferate pentru schimburile ceremoniale înainte de extinderea economiei monetare, cu începere din anii 1960.

Melpa îmbină cu pricepere propriul lor sistem social cu influenţele moderne şi sunt cunoscuţi prin eficienţa lor în domeniul afacerilor.

Denumire: medlpa, mbowamb.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …