Matilda Cugler-Poni

Matilda Cugler-Poni (2 aprilie 1851, Iaşi - 9 septembrie 1932, Iaşi) - poetă, prozatoare şi autoare de comedii.

S-a născut în familia arhitectului austriac Carol von Cugler, stabilit la Iaşi şi devenit cetăţean român, şi a Matildei (născută Hefner). Căsătorită cu filo­logul Vasile Burlă în 1872, s-a recăsătorit patru ani mai târziu cu chimistul Petru Poni. A debutat cu versuri în 1867, la „Convorbiri literare”, unde a publicat până în 1892, colaborând şi la alte reviste, precum „Familia”, „Columna lui Traian”, „Literatorul” şi „Viaţa românească”.

În cea mai mare parte a poeziilor scrise de Cugler-Poni, adunate în volumul Poezii (1874), predomină lirismul. Frecvente sunt jalea, „dorul nemărginit”, generate de plecarea ori necredinţa iubitului. Motivul iubitei părăsite revine deseori în aceste versuri, care îşi au izvorul cu deosebire în stările de tristeţe. Cuplul nefericit se întâlneşte şi în baladele de tip romantic.

Autoarea preferă cadrul anotimpurilor reci şi mohorâte, dar simbolurile şterse, limbajul fără strălucire şi incorectitudinile prozodice scad mult din valoarea liricii ei. Altfel, Cugler-Poni versifică relativ uşor şi într-o limbă lipsită de stridenţe neologice.

A scris şi scurte povestiri cu subiecte inspirate din lumea cartierelor mărginaşe, cu personaje caracteristice (vagabonzi, meseriaşi mărunţi, mici negustori). Sentimenta­lismul este însă covârşitor, ca şi tendinţa moralizatoare.

Comedia Un tutor (1881) este una dintre cele mai reuşite lucrări ale sale. Comicul de situaţie se desfăşoară în scene vioaie, în care apar caractere îngrijit lucrate şi nuanţate ca psihologie. Cuplurile clasice de îndrăgostiţi stăpân-stăpână şi servitor-servitoare schimbă replici care au naturaleţe şi aplomb.

Opera literară

  • Poezii, Iaşi, 1874;
  • Un tutor, Oradea, 1881;
  • Fata stolerului, Sibiu, 1884;
  • Sfântul Nicolae, Sibiu, 1885;
  • Povestiri adevărate, Bucureşti;
  • Poezii, Bucureşti, 1927;
  • Scrieri alese, ediţie îngrijită şi prefaţă de Ion Nuţă, Iaşi, 1971.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …