Manon des Sources, de Marcel Pagnol (comentariu literar, rezumat literar)

Marcel Pagnol (28 februarie 1895, Aubagne, Franţa - 18 aprilie 1974, Paris, Franţa) - scriitor.

  • Titlul original: Manon des Sources
  • Prima ediţie: 1963
  • Urmare la: Jean de Florette

Publicat iniţial ca un roman în două părţi, Jean de Florette şi Manon des Sources prezintă tragedia epică a trei generaţii de ţărani provensali. Cesar Soubeyran şi nepotul său, Ugolin, sunt tot ce a mai rămas dintr-o familie blestemată, cu un trecut plin de nenorociri. Pentru Cesar, cunoscut sub numele de Papet, un băiat mai degrabă prostuţ, Ugolin, constituie ultima mare speranţă a familiei Soubeyran.

Când un cocoşat din oraş moşteneşte o fermă din apropiere, talentul excepţional al lui Papet pentru complicitate şi înşelătorie se pune în mişcare. Conştienţi de faptul că dobândirea fermei ar constitui mijlocul prin care familia Soubeyran şi-ar recăpăta bogăţia şi distincţia, unchiul şi nepotul pun la cale, pe ascuns, ruina intrusului.

Fata cocoşatului, Manon, se maturizează între cele două părţi ale romanului. Ugolin se îndrăgosteşte disperat de ea, dar, departe de a-i împărtăşi dragostea, aceasta este ferm hotărâtă să răzbune tratamentul ticălos la care este supus tatăl său. Urmează relatarea consecinţelor iubirii neîmpărtăşite, dar acestea nu sunt suportate doar de Ugolin.

Marcel Pagnol s-a născut în regiunea deluroasă din apropierea Marsiliei, locul de desfăşurare a acţiunii romanului. Pe când era copil îşi petrecea acolo vara, lungi perioade de vacanţă, printre oameni care aveau să-i inspire personajele din roman. Povestirea sa este presărată cu detururi amuzante, oferind scurte relatări ale tradiţiilor adânc înrădăcinate în viaţa ţăranilor.

Mult mai cunoscut în calitate de realizator, regizor şi dramaturg, cel puţin în Franţa, se pare că vizualul i-a permis lui Marcel Pagnol să folosească un stil narativ inteligibil în Jean de Florette şi Vagnon des Sources, care au fost transpuse atât de frumos în cele două filme de succes ale lui Claude Berri.

Având în distribuţie actori ca Daniel Auteuil, Emmanuelle Beart, Gerard Depardieu şi Yves Montand, aceste filme reprezintă pentru roman un fundal deosebit, dar când este vorba despre imaginea vieţii rurale din Franţa, textul lui Pagnol este acela care redă bogăţia detaliului.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …