Mandolina căpitanului Corelli, de Louis de Bernieres (comentariu literar, rezumat literar)

Louis de Bernieres (8 decembrie 1954, Londra, Marea Britanie) - scriitor.

  • Titlul original: Captain Corelli’s Mandolin
  • Prima ediţie: 1994
  • Premiul Commonwealth Writers: 1995

Louis de Bernieres scrie în marea tradiţie a lui Gabriel Garcia Marquez - o naraţiune vastă, cu respiraţie largă, care ne poartă prin întreaga lume, evocă şi descrie o comunitate şi relaţiile strânse dintre membrii acesteia, de la naştere, până la moartea celor mai în vârstă dintre ei. O astfel de tehnică creează romane cu o profunzime remarcabilă, cu suflu larg şi mult umor.

Prima naraţiune din Mandolina căpitanului Corelli este concentrată pe Pelagia şi tatăl său, Dr. Iannis, doi locuitori ai frumoasei insule greceşti Cefalonia. Pe fundalul oribilelor evenimente din Al Doilea Război Mondial şi al ocupării insulei de către forţele italiene şi germane, romanul ne dezvăluie legătura de dragoste care se dezvoltă între Pelagia şi un italian cu simţ muzical, căpitanul Corelli.

Romanul conţine o multitudine de alte personaje şi cele 73 de capitole sunt narate din mai multe perspective, pornind de la naraţiunea omniscientă, până la scrisori secrete, de la scrierile cu caracter istoric ale lui Iannis, până la delirul megalomaniac, imaginat, al lui Benito Mussolini. Cu această combinaţie de naraţiuni - concomitent frumoase, nostime, triste, îngrozitoare şi, mai presus de orice, umane - romanul poate părea, la prima vedere, oarecum disjunctiv şi alienant.

Totuşi, pe măsură ce ne apropiem de punctul culminant, cititorul este captat de naraţiunea cu multiple faţete care ne arată cu înţelepciune şi umor modul cum vieţile unor indivizi diferiţi sunt concomitent separate la infinit, dar se şi întrepătrund în mod intim. În pofida unei bogăţii de descrieri cu caracter istoric, acest roman nu se vrea un manual despre evenimentele mondiale, fundalul istoric fiind folosit numai pentru a ne prezenta nişte poveşti personale.

Mai curând, romanul evită pretenţia de obiectivitate a unei istorii oficiale şi, mai eficient decât orice manual, evocă ororile, durerea şi straniile mici miracole prin care trec în timpul războiului „neînsemnaţii oameni simpli prinşi în mijlocul evenimentelor”.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …