Mandenka

Mandenka este o populaţie din Mali, trăind în Manden, regiune de podişuri de gresie (munţii Mandingue), situată la contactul zonei sudaneze cu zona subguineeană (circa 1,6 milioane de persoane).

Mandenka sunt acei dintre mandingue care, spre deosebire de malinke din Coasta de Fildeş, de mandingo din Senegal şi alţii, nu şi-au părăsit ţinutul de baştină. Agricultura (mei, orez, porumb, arahide, bumbac) constituie principala lor activitate, asociată în mai mică măsură cu creşterea animalelor.

Celula de bază este familia extinsă, condusă de cel mai în vârstă dintre capii de familie. Societatea lor este geronlocratică, patrilineară, poligamă şi virilocativă. Ierarhia, bazată îndeosebi pe drepturi creditare, cuprinde patru categorii: nobili şi războinici; meseriaşi; cântăreţi şi barzi; robi.

Clasele de vârstă, societăţile de iniţiere şi confreriile de vânătoare au un rol foarte important. Circumcizia şi excizia au loc aproape sistematic. Credinţele tradiţionale coexistă cu practicarea, foarte sincretică, a islamului.

Limba lor (mandenkakan, din familia nigero-congoleză) este utilizată pe scară largă în Mali.

Istoric

Locuitorii din Manden sunt cei care au întemeiat odinioară Imperiul Mali, consolidat după victoria din 1235, în bătălia de la Kirina, a lui Soundiata Keita asupra regelui Sosso Soumangourou Kante care cucerise Imperiul Ghana.

Imperiul Mali, care prospera datorită faptului că stăpânea ţinuturile aurifere şi comerţul cu lumea mediteraneană, a ajuns la apogeu sub Mansa Moussa (1312-1337), apoi a decăzut treptat în urma loviturilor succesive ale tuaregilor şi populaţiilor songhai (care le fuseseră la început vasali), fulbe şi banmana.

Denumire: maninka; malinke, în limba fulbe.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …