Lol V. Stein, de Marguerite Duras (comentariu literar, rezumat literar)

Marguerite Duras (4 aprilie 1914, Gia Dinh Province, Indochina - 3 martie 1996, Paris, Franţa) - scriitoare.

  • Titlul original: Le Ravissement de Lol V. Stein
  • Prima ediţie: 1964
  • Primul editor: Gallimard (Paris)

Lol Stein are 19 ani şi este o legendă locală. Este logodită cu Michael Richardson, ne spune naratorul anonim, când în sala de bal intră două femei uluitor de frumoase, Ann-Marie Stretter şi fiica sa. Richardson este transfigurat, o abandonează pe Lol şi petrece restul nopţii dansând cu Ann-Marie Stretter în braţe, în timp ce Lol îi priveşte.

În zori, cuplul părăseşte sala de bal şi Lol scoate un ţipăt. Întrebarea care se pune în restul romanului este dacă evenimentele de la bal au constituit un moment de extaz pentru Lol sau dacă, de fapt, aceasta a fost o ruptură.

Acţiunea romanului începe mult după revenirea lui Lol din presupusa ei traumă, când este căsătorită, cu trei copii şi recent reîntoarsă acasă. Începe să rememoreze evenimentele de la bal, apoi să pună în scenă o repetare a evenimentelor din noaptea aceea: de această dată, ea este personajul din afară, iar cuplul neavizat este format din vechea sa prietenă Tatiana şi iubitul acesteia, Jack Hold (care abia acum se dezvăluie ca narator).

 Jack se îndrăgosteşte fără speranţă de Lol, dar aceasta în loc să-l îndemne să o părăsească pe Tatiana, îl convinge să continue să o iubească, împingându-i pe toţi trei într-o situaţie ce depăşeşte cadrul obişnuit al funcţionării dorinţei.

Pentru psihanalişti, triunghiul iubirii conţine întotdeauna rivali şi poate fi soluţionat numai prin eliminarea unuia dintre ei. Interesant de remarcat este că însăşi Duras a fost implicată într-un menaj în trei, cu soţul său, poetul Robert Antelme, şi Dionys Mascolo; când Duras a avut un copil cu Mascolo, Antelme (care avea la rândul său o iubită sau două) a părăsit-o, în cele din urmă, dar nici relaţia ei cu Mascolo nu a fost de durată.

Romanul lui Duras explorează posibilitatea de a trece peste toate acestea: posibilitatea de a păstra dorinţa fără nevoia unor rivalităţi. Procedând astfel, romanul le oferă cititorilor unul dintre cele mai puternice mituri anti-Oedip din vremurile recente.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …