Literatura din Botoşani, de Mihai Eminescu (comentariu literar, rezumat literar)

Literatura din Botoşani, de Mihai Eminescu, este un articol publicistic a cărui primă ediţie a apărut în „Curierul de Iaşi”, nr. 3 din 12 ianuarie 1877.

A fost publicat, prima dată, în volum în Scrieri politice şi literare, vol. I, 1905.

„Calendarul «Lectorul român»” este editat de redacţia ziarului „Lectorul român” din Botoşani, despre care avem puţine informaţii. Este posibil ca scrierile criticate de Eminescu să fi apărut mai întâi în această foaie botoşăneană.

Din materialele publicate în şapte ani de apariţie ai „Calendarului «Lectorul român»” (1874-1879) nu se poate reţine decât poezia lui Calistrat Hogaş, Legenda lăcrămioarei, care apare mai întâi în „Corespondenţa provincială” din Piatra Neamţ la 19 mai 1874. Calendarul botoşănean o reproduce după „Delfinul” din Galaţi.

Eminescu persifla producţia literară din publicaţiile botoşănene, pe care o cunoştea încă din timpul când ocupă funcţia de scriitor la Consiliul Permanent Judeţean în 1864-1865, iar „Curierul.

Foaia intereselor generale” publică un răspuns, Brevetul de pastramagiu a redactorului oficial din laşi dat de el însuşi, în 20 ianuarie 1877, pe care îl însoţeşte şi cu o notă privind originea familiei poetului.

În comentariul său, autorul, care semna cu o iniţială, susţinea că poeziile lui Eminescu erau „foarte nesărate” şi că poetul se orientase spre publicistică întrucât îi secase talentul literar. Aceste consideraţii anticipează critica negativistă de mai târziu a poeziei eminesciene.

Mihai Eminescu

Familia lui Eminescu, se insinuează în notă, ar fi de origine turcească, opinie care anticipează una din ipotezele cu privire la originea străină a familiei poetului. Această problemă este elucidată definitiv. Familia este originară din Transilvania, emigrează în Bucovina şi trăieşte în Călineştii lui Cuparencu, comună nu departe de Suceava. De aici pleacă tatăl poetului şi se stabileşte în Moldova, la Ipoteşti, în ţinutul Botoşanilor.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …