Li

Lii sunt o populaţie aborigenă din China, ocupând munţii din insula Hainan, aflată în extremitatea sudică a ţării (aproape 1 milion de persoane).

Se împart în cinci grupuri: ben ti li (sau „li aborigeni”), moi-fau li, ha li, lai şi ki li. Acestea se deosebesc între ele atât prin îmbrăcăminte şi tipul de locuinţă, cât şi prin limbă. Locuinţele variază foarte mult, mergând de la case pe piloni, cu acoperişul în formă de barcă, până la case rectangulare fără etaj, având pe jos pământ bătătorit; trecerea se face printr-un tip intermediar, case cu temelia de piatră.

În văi practică rizicultura pe ogoare inundate, în vreme ce în regiunile muntoase orezul este cultivat pe terenuri defrişate prin incendiere. Cultura li este caracterizată prin prezenţa trăsăturilor reziduale tai şi austro-asiatice şi prin împrumuturi de la societatea chineză.

Rezidenţa este patrilocativă, însă mai practică încă obiceiul bu-luo fu-jia, „nonrezidenţa alături de soţ”, răspândit la populaţiile tibeto-birmane. Tânăra soţie se întoarce la casa părintească până la naşterea primului copil.

În această perioadă ea se bucura de aceeaşi libertate ca înainte de căsătorie şi putea participa la „întâlniri ale tinerilor”. Religia „animistă’“ poartă amprenta taoismului. Vorbesc o limbă aparţinând familiei tai-kadai.

Istoric

Au 2.000 de ani de istorie comună cu populaţia han. Primele represiuni pe care le-au avut de suferit datează din perioada dinastiei Han (din anul 200 î.Hr. până în anul 200 d.Hr.).

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …